Oct 21, 2013

SAY NO TO PARABEN (Share and win RM100.00 cash)


Salam and hello lovelies!

Actually nak share entry from GT about paraben ni.
Qeela tak copy paste 100%, tp yg penting isinye sampai kan? :)
Hopefully diterima lah yerr cik GT..hehe..
Okay, tanpe membuang mase, meh berkenalan dgn En. Paraben kite.

Paraben ialah sejenis bahan kimia yang terdapat dalam lebih 90% jenis kosmetik 
dalam dunia. Ia adalah kelompok bahan kimia yang digunakan sebagai pengawet dalam lotion, conditioner, shampoo, deodorant bahkan bahan makanan dan minuman. 
Bahan ini terdaftar pada label, dengan nama antara lain; methylparaben, butylparaben, ethylparaben, benzylparaben, isobutylparaben, dan propylparaben. 
Uolls selame ni mekap mekap muka dah jadi macam coloring book tu penah sedar tak tentang bahaya Paraben ni pada tubuh badan korang?

Bahan kimia Paraben ni memang TAK BOLEH terhapus dalam sistem badan manusia. 
Ia kekal dalam badan and lama-lama boleh menyebabkan kanser. 
Antara produk yang merbahaya dekali and paling cepat masuk tubuh badan kita ialah LIPSTIK. Uolls g tonyoh kat mulut bebanyak then bila tiba waktu makan semua warna kat mulut kita makan skali. Pas makan tonyoh balik. Sangat tragis bila kita "membunuh diri" kita sendiri bukan? Sebab tulaa seeloknye bila nak membeli kosmetik tu tolonglah check dulu kandungan or ingredients bahan kosmetik anda dulu. Please be alert yea...


So now jom kite start tuka semua make-up and skin care kite pade semua barang organik yang lagi berkualiti and tak bahaya pada kesihatan untuk long term. 
Mahal is not the issue i guess... Because rather than uolls spend money for a "rubbish" 
and dangerous things, better if you choose something healthier. 
At least in future uolls no need to spend much money for medical expenses.

Selain tu bhn2 / brg2 baby pon ade yg ade paraben jugak tau. 
So para parents sekalian please please pleaseeeeee be alert yea..
Yelah bukan takat nak tgk BPA free je, paraben free pon penting tau.
Macam Qeela, cth if baby wipes tu mmg always pilih yg paraben free.

As for Cik GT kite tu pulak, now die pakai product make-up dari Cosway, she's prefer LV. Sebab katenye product ni kualiti tinggi, affordable, and they have mention earlier "no paraben" inside. That makes her felt secure lah. Sekarang muka pon tak pucat if she's not wearing any make-up. Thats the different between product yang ada paraben or tidak. Lepas balik kerja ni cepat2 balik cuci muka uolls yg mekap sekilo tu then tengok sendiri. 
Haa menarik kan? :D

Okay tu jelah nak bebel. GT kate kempen ni berakhir sampai November nanti k :D
Hope adelaa luck Qeela kali ni, huhu. If takde pun, at least adelaa spread awareness
jugak kan, yeah sharing is caring, tak gituu? hehe.
Anyways entry GT tu DI SINI YERRR :D 
Just click jer k? :D

Take care and have a great week korang! :D

2 comments:

  1. good luck, jom join GA ni masih sempat lagi. hadiah pun awesome
    http://ape-kinah.blogspot.com/2013/10/reddelima-giveaway-part-1-by-dunia.html

    ReplyDelete
  2. JEMPUT JOIN GA NI ! LEBIH 70++ HADIAH UNTUK DIMENANGI!! http://faralalalala.blogspot.com/2013/11/anniversary-giveaway-by-anadiera.html

    ReplyDelete

Got something in your mind?
Shout here! :)