Sep 20, 2014

The Operation And That Magic Part 2

Salam and hello lovelies!

Alhamdulillah we met again ☺ So today i would love to continue sharing my journey throughout my daughter's operation.

Indeed, even those 2 days earlier had made me felt like years and drowned in tears. Imagine, i've been stayed there for 10 days. It's hard, to not be there with your strengthener (hubby) all the time, cz u need him to strengthen u, to make u feels that u can, to soothes u, to just everything in those difficult moments. and yes at some point, like normal human being, u'd just fell and fragile, and almost give up your strength.
but hey, it's okay cz that's the special part of that learning u know. ☺

3rd April 2014 -

She had passed all of the minor tests to make it for the operation. The things that bothered me so much is that, she have to fast (puasa) since literally early in the morning, before dawn. Yet until 10 am, she still not been called for the operation. It breaks my heart, when she asked for breastfeed, when she asked for food etc. Literally broke it, and made me cried over and over again without failed. Even there's time that she was playing and there's a bowl kind of toy, and she said, 'nak,' (i want that) at the same time she looked into that empty bowl, then she just like, stop, like disappointed that it was empty. Allah, automatically my tears burst out. I was like, she must be starving, and yet she had an operation to go through! Only Allah knows, lovelies.

Around 11am the nurse came in and told us that she's up next (for the operation). Dear Lord, my heart was pounded heavily, and i'm feeling the oppression, but merely, i just didn't know, i mean, i was like numb. it's only her in my mind, heart and vision. the moment a nurse came and show us the room etc which she'll be placed after the operation, and said that she'll be a bit or a lot different, showed me those pics of babies etc after the operation, the icu wards, etc, oh well of course i couldn't hold my tears even she asked to do so. Luckily hubby was there for that day, and we face it altogether with our families.
Thank you Allah, at that time being, there's this one zikr that suddenly pop into my mind,

"La hawla wala quwwata illa billa hil aliyyilazim."

yes that zikr. and even at that time i'm not really sure what it exactly mean but i believed my instinct, and i believed it was His merciful help to me. so i kept on recite that zikr, all the way to the operation room, and miraculously, alhamdulillah, i felt stronger than ever. i felt calm, i felt sooth, i felt, great. even up until the moment i handed them my baby girl, i managed to not cried yet calm and stronger. she's calm too until she's fall asleep while we're waiting outside the operation room before i have to hand her over u know! alhamdulillah, that's another event of the power of zikrullah, the magic sentences, that happened to me :')  I've checked what's the meaning of that zikr and came up with this -

 "There's no power and no strength, except from Allah, The Highest High, The Almighty."

Dear Lord, it's literally is a miracle! Alhamdulillah, despite of my fragileness during the first few days, yet thank you hubby for motivated me back to kept on holding with Allah. to kept on staying in His path. To kept on believing beyond excelsior thinking and everything. Indeed, when u submit yourself truly to Him, He won't let u astray nor abandoned u. In fact, He's always there, always, for u. ☺

Here's some of the pics on that day. Sorry but next part will be continued yea lovelies. Stay tuned and thanks for reading. May it'll be just as beneficial to us all. Have a great day ahead! ☺


Sep 18, 2014

The Operation And That Magic

Salam and hello lovelies ☺

First of all, thank you for all of the warm wishes & prayers that you all gave & keep on giving. You know only God could pay those beautiful deeds ☺

Secondly, i'm sorry for taking some time to get it back to u guys - either for following back nor blogwalking, because i need a lappy to do so hehe. So since my lappy was damaged, i'll do those blogging thingy whenever that there's another lappy available at the moment, okay dearies? so i'm sorry for the late responses yea..

Next, i'd love to share the operation moment with u guys, so okay here we go! ☺ :

1st April 2014 -

This is the day that we went there. around 9am we've arrived at the IJN and waiting for the ward registration etc. She might haven't any clue of what would happened to her at this very moment though. Only Allah knows how i felt, when i looked at her & her smile..



After we've our bed, there's nothing much but just the talk with the doctor & nurses about the ward, the rules etc. The hardest part was that my hubby couldn't stay altogether with us in the ward, cz there's only 1 person whom allowed to be staying with the patient. But actually, it depends on the nurses too u know. if the nurse is okay then it's fine to have more than 1 people around, well it's about luck too right.  ☺

2nd April 2014 -

She's getting her first drained. (if i'm not mistaken - i mean the needle thingy, u can see the pics yea hehe)
doctor said that if she's okay, (her health is good - no fever/flu/cough etc) then she'll be in line for the operation. after confirming about the operation thingy, then she's up for several closer examinations, which to have the exact picture of her heart etc for the operation soon. so there goes the xrays, the echo, blood examined, allergy, everything. indeed, the day is getting harder as she's already traumatized to be around / seeing any nurses nor doctors, so when she have to, she'll crying like u couldn't ever imagine..and when she did, i couldn't myself from crying too, cz my heart isn't that strong for that time being.


okay this phone is getting crazy & harder to draft an entry, so, i have to stop till here. The operation day will be continued .. 
thank you for reading. Have a great night lovelies! ☺


Aug 21, 2014

The Comeback!


Salam and hello readers ☺

it had been months since my last update, and i don't know if there's still a readers or anyone that would like to stop by here, huhu. actually, it's not that i didn't wanna update any, but my baby daughter is my priority especially on that time being, plus my lappy was damaged several day before we went to IJN for her operation and everything. Up until now, i still didn't have any lappy on and it's kinda hard, u know. so today i just update from my phone, cz i miss updating so much huhu.

well, this entry is like a warm up entry for my comeback before i begin with my daughter's operation on the next entry insyaAllah. hope there's still some responses on this blog and so on. hehe. cz there's a lot to write about. so much beneficial stories etc to share.
keep calm and read random rainbow!
have a great night lovelies!
wassalam ☺


Mar 26, 2014

The Bitter Truth


Salam and hello lovelies.
Sorry for no updates, replies and everything for this while.
Actually today, i would like to share something with u guys,
something more officially and idk, with hope i guess.

i've been bear it almost 2 years since back then and now, here u go.
Meet Nur Eva Umairah, my dear daughter.
She's 1 years and 11 months old now.
This strong girl had been diagnosed with TOF (Tetralogy of Fallot) - which she had VSD (Ventricular Septal Defect) and vessel problems, since birth.
Apparently, on 24.3.2014 evening, I've received a call from IJN where a nurse informed me that they finally have the date for my daughter's operation.
It will begins on the 30th of March this week where we have to admit to the ward, then proceed for the operation on April 1st, later next week.
Too soon and too sudden, yet still, we will try as best as we can for catching up with the fees and everything.
Those who are willing to help are very welcome and we'll be very thankful and grateful upon your kindness. May Allah ease and grant her a great health ahead, insyaAllah. aamiinn.
#prayforEva
contact / whatsapp : 016-2531170 (me)
account number : 05012020387684 (bank islam, under the name of Muhammad Syahir bin Ali)

I've been sharing this official news on all of my social media includes instagram, twitter and also facebook (Qeela Aini).
I even had instadirect those popular icons hoping that they could at least help me spreading it. Unfortunately, so far there are no one cared enough about it, i mean among of those whom i've been instadirect etc with. It's okay, i know my dear pumpkin wouldn't have that much space on your sight especially when there are things that been happening around too, plus u didn't knew us right..i know i have to have someone that u know to make u see me and hear me. ☺

it's okay, cz gratefully, i have friends and families that are very thoughtful, very sweet, very caring and really supportive.
Also, maybe my dear lovely readers in here that will have a thoughts and prayers, or even help me spread it so that people could help us, right? i still have in mind whose readers that always keep in touch and supportive in here, with me. ☺
For all of u guys, really, from the bottom of my heart, i couldn't thank u guys enough. i really appreciate all of your thoughts, efforts, and prayers upon us esp my baby daughter. Really, may Allah bless and grant more success upon u guys, aamiinn.. ☺

As for now, we are still trying. When things happened and confirmed on the very last minute, only trying and spreading were our last resort. Yet of course, preparing and counting the days, with tawakkal and prayers. May Allah ease. May we could see your smile again, sugarbug. May u could play and run like the other kids, after this event. insyaAllah. Aamiinn.







Mar 10, 2014

Siapa Sebenarnya Yang Hilang?


Salam dan selamat sejahtera semua :)

Hampir seluruh dunia digemparkan dengan berita kehilangan pesawat
MAS - MH 370 pada Sabtu, 8 Mac yang lalu.
Benar, pelbagai perasaan bercampur baur menusuk ke kalbu sepanjang
mengikuti berita kehilangan misteri pesawat ini.

Sometimes I wonder, apalah yang sedang mereka (para penumpang & cabin crew)
lalui sekarang? Bagaimanakah keadaan mereka? Apakah permulaannya?
Then bila terkenangkan keluarga2 serta sahabat handai dan saudara mereka2
yang terlibat, Allahu, sedih, sayu, simpati semuanya datang menerpa.
Indeed, everyone risau. Tertanya2. Cared. Usaha.
Namun disebalik itu, ada juga insan2 yang hmmm, susah nak cakap perangainya.
Ada yang keluarkan kenyataan yang mengecam diri sendiri, ada yang difitnah & memfitnah,
ada yang ambil kesempatan nak tonjolkan diri a.k.a mencapub, macam2 lagilah
ragam mereka ni yang seolah2 tidak berperasaan / kurang sensitivitinya.
Ha satu lagi, mungkin ada dikalangan anda yang pernah ternampak / terbaca
post mengenai kaitan Surah Yaasiin dengan kejadian ini bukan?
Sayang2 sekalian, bukan semudah itu untuk mentafsirkan. Sedangkan kita semua 
tidak tahu pun apa yang sebenarnya terjadi dan bagaimana sebetulnya 
keadaan mereka skrg, jadi janganlah memandai2. Sedangkan ustaz2 pun sudah menegur
perbuatan sedemikian. Kalau diikutkan, ayat2 tersebut berupa peringatan yang
boleh diambil secara general, sesuai dengan ilmu kita yang sangat terbatas ini. Wallahualam.

Okay itu antara intipati. Tapi main pointnya disini ialah diri kita sendiri.
Mereka mungkin hilang, tetapi kita, mungkin lebih hilang didalam kewujudan.
Kita berpijak dibumiNya, tetapi sejauh manakah kita berpegang teguh padaNya?
KekuasaanNya - melebihi segala-galanya.
Yakinkah hati kita, sebenar-benarnya, atau yakin hanya sekadar pada kata?

'Ciptaan manusia takkan dapat menandingi kuasa Yang Maha Esa.'
Jangan hilangkan ayat itu, kepercayaan itu, keyakinan itu,
dari dalam jiwa kita, hati kita, hidup kita, diri kita.
Jangan salahkan mereka yang terlibat itu, tapi check diri kita dahulu.

Ada yang kata,
"Eh, plane tu baru diselenggaralah, tak mungkin ada masalah apa2."
"Selama ni pun tak pernah ada record buruk etc, everything adalah yang terbaik hokayy, so takkanlah etc etc etc."
"Even if ade masalah / emergency etc tu, pilot kan still boleh hantar signal etc kat diorg / menara kawalan."
"Takkanlah ade rompakan / rampasan terancang, sistem security etc diorg tu paling tip top tau."
--- itu semua. dan banyak lagi kata2.
ingat, plane, sistem, security bagai semua tu hanyalah ciptaan manusia, tak perfect 
and never will be, so nothing is impossible sbb bila Dia kata jadi, maka jadilah ia.
Kun Faya Kun.
Jangan terlalu mengagungkan sesuatu selain daripada Allah yang Satu lagi
Maha Berkuasa atas segalanya.
Berharap serta mohonlah dariNya, kerana hanya Dia yang berkuasa.
Setiap yang terjadi ada petunjuknya. Cuma kita perlu buka mata.
Boleh jadi ia peringatan, boleh jadi ia ujian, wallahualam, kita perlu
teruskan berdoa dan berusaha. Teringat pula kisah misteri Bario dulu.
Anda pernah baca / dengar mengenainya tak? keadaan lebih kurang sama,
tapi hanya Dia yang lebih mengetahuinya kan. Boleh baca di SINI :)
Kisah yang bagi saya memang memberi pengajaran.

Moga mereka yang terlibat dalam usaha pencarian kuat semangat untuk
terus berusaha mencari MH 370. Dan mohonlah pertolongan daripada
mereka2 yang dekat denganNya juga, mudah-mudahan tidak makan masa 
yang lama untuk berjaya.
Moga diberi ketabahan yang jitu buat ahli keluarga, saudara mara serta sahabat handai
mereka yang terlibat. 
Dan buat kita semua, teruskan berdoa dan sebagainya.
Hentikan spekulasi yang tidak membina dan perangai yang tah apa2.
Show them some respect, will ya?

Jangan lupa, mana yang lebih berkuasa. Jangan hilangkannya dari dalam diri kita.
Sama2 muhasabah diri dan berdoa.
Moga dipermudahkan segalanya.

#PrayForMH370

Aamiinn.


Feb 20, 2014

Be Rare!


Salam and holla lovelies!

Today Qeela nak share about 2nd ig Qeela yang baru jugak lagi Qeela buat which is ➡@thecubbyrehab ⬅

Qeela buat ig ni sbb nak let go and free up some space kt dlm almari and bilik tu hehe.
Ada banyak preloved items such as baju2, pants, bag2 yg rare lagi vintage - serious korg xkn jumpe dh style bag cmtu , dll selain latest ni Qeela ade buat pre order items pulak like watches yg super candy cute and MK yg ohsemm, sunglasses yg super hot and vintage pon ade slain bangles from forever 21 and last but not least, perfumessss hehehe.
Cakap je nak perfume ape and i'll check the stock for u guys okay?
Macam2 adaaaaa!

Hehe..so, sudi2kanlah jari jemari & diri anda sendiri untuk menjenguk dan follow ig baru Qeela tu yea. No worries pasti akn di follow back yaww. ☺

P/S: pada yg malas nk search2 bagai tu boleh click je kat ig Qeela kt column kat blog ni sbb Qeela ade post and tag ig thecubbyrehab tu jugak so just click kat tagged name yu je lg senang kan. Hihi.

Here's some of the pic from the ig and stuff.
Thanks for your time and have a great day lovelies! ☺💋






Feb 19, 2014

Wordless Wednesday - The Best Video Ever!


Salam & hello lovelies :)
Since it's wordless, so, just watch the video below and feel the moment! :')
it's definitely worth it ;)


Feb 12, 2014

My 1st time with NIVEA’s rinse off body lotion


Salam and hello lovelies!

Firstly, when it comes to body lotion, I have to tell you this:

I loveeeeee them when i'm a teenager BUT then after I've became
a mom to my sugarbug Eva, oh dear I just not into it like how 
I used to before.

It was because of the stickiness, and lack of time - because when you have to take care 
a baby until toddler, you'll be running chasing those time.
Plus, you'll always get wet, I mean, you'll always like washing your hands,
feet, everything since almost everything you need to do includes the 
presence of water; such as bathing, changing diapers, cooking and everything.
So when sticky meets wet, hmmm you know right.
In addition, you're not feeling that good and afraid that it might not be safe
to your loved ones when they're biting or licking your skin,
neither naturally or accidentally.

So, there you go. I just don't and stop applying those lotion to my skin no more.

UNTIL.......

Now that I've found The First Rinse off Body Lotion by NIVEA.


Seriously guys, this product is just heaven! 
And the second thing is, It suits me right! I believe it suits all those busy women nor 
even moms out there like me too! Even youngsters will definitely loves it too ;) 
This sweetie provides modern convenience to consumers for total body moisturization 
whilst maintaining their current lifestyle with just these FOUR simple steps :-

1. Use your shower gel and rinse off
2. Apply Nivea In-Shower Skin Conditioner while you're still in the shower
3. Rinse off
4. Get dressed

Wallahhh, you're done and moisturizing your whole body all the way around! :)
You'll be facing no more stickiness, no more worries when you're around your
baby pumpkin, no more applying for thousand times a day, no more waiting it to dry off, and no more difficulties to applied. Furthermore, your skin will feels silky soft all day, comfortable, and incredible!
Lovelies, just grab a bottle and try it your own. I bet you won't regret it! :)

Oh and before I forget, here's a video of the trials of this awesome product :


It's interesting, isn't it?
What are you waiting for, grab yours now! :D

Thanks for reading and have a great day! :)

Feb 3, 2014

Mohon Bantuan Semuaaaaa!


Salam & holla lovelies!

Macam mana holiday, best tak?
Anyways Happy Chinese New Year pada yang menyambutnya yea :D
Actually untuk entry kali ni, Qeela nak berkongsi mengenai
Malaysia Social Media Week 2014 (MSMW2014)
Haa korang ade dengar2 tak pasal MSMW ni?

Rasanya ramai dah tau kot that korang boleh bertanding dalam
pelbagai kategori yang ada (pilih mana yang bersesuaian)
sama ada nak tandingkan blog korang ke, or instagram etc.
Fuh ramai gak blogger2 hebat yang join macam FA, Aku Penghibur,
Bro Sop, Eyriqazz, Broframestone, ramai lagi lah!
Eh tapi takpe, even kite yang masih baru or tak dikenali 
ni pon boleh try jugak ape, anggaplah sebagai ruang untuk
memajukan diri lagi selangkah kehadapan kan..
Tak salah mencuba, kalau tak sampai bila2 kita tak tau kemampuan
dan nasib kita..mana tau ada rezeki kan :)

So, oleh itu Qeela pon trylah dalam 2 kategori ni -

1. BEST MICRO BLOG


Bagi kategori ni Qeela pertaruhkan INSTAGRAM Qeela.
Pada yang sudi bolehlah vote Qeela yea :D
Just klik SINI or kat kategori tu then cari instagram.com/evathechoms.
Untuk Vote just klik pada button VOTE
kat tepi sebelah kiri tu, after klik dia akn tukar
colour merah and jadi VOTED. :)




Bagi kategori ni pula Qeela pertaruhkan blog Qeela ni, Random Rainbow.
Again, bagi yang sudi dan berbaik hati nak vote blog ni,
boleh klik SINI or kat kategori yg Qeela stated tu then cari ourrandomrainbow.blogspot.com
Sama seperti tadi, untuk vote just klik button vote disebelah kiri tu :)


*******

So, 2 kategori ini sahajalah yang Qeela cuba. Mula2 confused jugak nak pilih
kategori apa but then lepas nilai2 semula, Qeela rasa 2 itulah yang terbaik.
Oh ya voting period actually start from 1 Feb - 10 Feb ni sahaja,
so jommm cepat2 and ramai2 pegi vote yea! :D

Hmm korang macam mana? Ada yang cuba jugak tak? Feel free untuk 
saling tukar2 vote, just mention je kat comment ni or twitter etc yea :)
Pada yang sudi vote, Qeela ucapkan ribuan terima kasih! 
Bolehlah nak bagi link iklan ke ape2 untuk tukar Qeela klik pula
sebagai tanda membalas jasa if korang takde join yea :)

Sejujurnya, if tang contest yg kene vote2 or like2 ni memang Qeela tak yakin 
boleh menang ke ape, sebab susah nak dapat ramai yg tolong kan.. 
Tapi takpelah Qeela try je jugak, who knows ada juri yg nak pandang, huhu.
At least dapat top brape2 pon okaylah mcm DiGi Awards dulu tu :)

Okay nuff said. 
Pada yg dah start keje / school, jgn stress2 yea :)
Have a great week and ahead lovelies,
wassalam :)

Jan 29, 2014

The Private and Unprivate


Sometimes i ran into these kinda sentences:

1. They unprivate their accounts because they're the attention seeker!
2. Gotta private my acc cz it's dangerous to keep it public.
3. Are u crazy? Private, if not they can stalk u!
4. I'm cool and something, so i have to private my acc to keep them away.
Etc etc etc.

So.. Okay, first of all, private or not, it's totally your right. Your choice.
Depends on what do u share and what is ur intention on the media, whether it's beneficial, nonsense, nothing, bad thing or whatever, then there comes the circumstances. What other people think of u or labelled aren't important nor true, unless u stated or into it too. 

Well, social media isn't that safe either if u're talking about dangerous / wanna be in private etc. For example, fb. Every single pic that u upload, they have the right to use it too whenever wherever and however they like such as for the advertising etc. 
Yes every single pic! No matter u private or whatever, they still have it. 

That's why have u ever heard of be careful when u're about to upload something? 
And as for muslim, have u ever heard of this, 'please upload pic that only cover ur aurah, etc etc'. ? Yeah it's because of that thing people. It's on their terms&condition or something. Anddd, when it comes to the hackers, i mean real hackers, they just could ripped it off if u're their target, right. Passwords, for them it's just easy. 

In the other hands, yes, there are attention seekers etc, but u couldn't just judge them easily, right. Back to the intention and what they are sharing exactly. If it's simply ordinary, knowledge or anything that isn't annoyed or bothered others, then why not unprivate? 

Or let say they just them, i mean, they have nothing to hide or be afraid of etc, which lead to 'why private'? Right? Some say 'nahh who am i? I'm invisible man,' or 'nahh i'm not that kinda important people to private this shit dude, whose gonna stalk me? Duhh and i keep my private thingy private, not in my social media.' 

It's true somehow, cz some people define private not as same as others. Private for them are things that other people never know. Things that they didn't share, anywhere. Maybe if u're by their side all day then u'll know what are their private thingy. Or maybe u just don't. Cz it's private, remember? 

Just think back, u share it on social media. 
It won't be that private even if u're privating ur acc. Cz people knows. 
Don't tell me u just have 5 followers / friends in ur acc, right? U have ur friends, colleague, etc. Even 100++ is still a lot of others u know. 

Well, there are always pros and cons. Whatever that is, back to basic. What is your intention and what is it that u're sharing? So, put the judgement away, and just take a good care of yourself. Surf safe and free! ☺

Jan 24, 2014

Kita Semakin Hampir - Part 5


Salam semua :)
Maaf kerana mengambil masa yg lama unt menyambung part 5 ni yea.
Terima kasih pada yang setia menunggu :)
Buat yg baru perasan entry berantai ni or dah lupa etc, TEKAN SINI 
untuk membaca part yang sebelumnya yea.
Okay mari kita mulakan sambungannya!


Yakjuj & Makjuj & Tasik Galilee:

Untuk mengenali kenapa TASIK GALILEE semakin kering:
1- ianya ada kaitan dengan tanda-tanda kedatangan 3 Al-Masih
2- ianya ada kaitan dengan siapa sebenarnya yang menggunakan air ini sampai habis

Untuk perkara 1 itu,
Ianya bersangkut paut dengan 1 hadis sahih oleh Tamim Ad-Dhari.
Hadis ini panjang, dan ianya 100% berkaitan dengan kisah
mengenai Al-Masih Dajjal, kerana beliau akan keluar tak lama sahaja lagi 
kerana apabila Tasik Galilee ini benar-benar kering,
bukan saja Al-Masih Isa sahaja yang akan turun,
Al-Masih Dajjal juga akan menampakkan dirinya selepas peristiwa tasik itu kering,
Al-Masih Mahdi juga akan muncul serta merta dalam tindak balasnya menangkis serang
hendap oleh tentera Yahudi.
Baiklah mari lihat hadis tersebut:

Peristiwa Tamim Ad-Dhari

Disebutkan dalam Sahih Muslim:
Telah menyampaikan kepada kami Ibnu Buraidah,
dari Amir bin Syurahbil Asy-Syabi iaitu Kabilah Hamdan,
bahawa dia pernah bertanya kepada Fatimah binti Qais,
dan termasuk kelompok perempuan pada hijrah pertama.

Amir bin Syurahbil Asy-Syabi berkata:
"Sampaikanlah kepadaku suatu hadis yang engkau dengar dari Nabi Muhammad yang
tidak engkau sandarkan kepada sesiapapun selain baginda.

Fatimah binti Qais berkata:
"Jika engkau mahu, nescaya aku lakukan."

Amir bin Syurahbil Asy-Syabi berkata:
"Tentu, sampaikanlah kepadaku."

Fatimah binti Qais berkata:
"Setelah Nabi Muhammad menyelesaikan solatnya, baginda duduk di mimbar.
Sambil tersenyum, baginda berkata:
"Hendaklah setiap orang tinggal di tempat solatnya."
Selanjutnya baginda berkata:
"Apakah kamu semua mengetahui sebab aku mengumpulkan kamu?"
Mereka menjawab:
"Hanya Allah dan RasulNya yang lebih mengetahui."
Nabi Muhammad berkata:
"Sesungguhnya aku, demi Allah tidak mengumpulkan kamu semua bukan kerana ada pengharapan ataupun ketakutan. Melainkan, aku mengumpulkan kamu semua adalah kerana Tamim Ad-Dari, yang dulunya seorang Nasrani (Christian),
datang untuk berbai'ah masuk Islam. Ia menceritakan kepada aku seperti apa yang telah disampaikan kepada kamu tentang Al Masih Dajjal.
Ia menceritakan kepadaku bahawa dia berlayar dengan kapal bersama 30 orang dari
Lakhm & Judzam.
Mereka dibuai ombak selama 1 bulan di lautan.
Lantas mereka berlabuh menuju suatu pulau di laut itu sampai terbenam matahari.
Mereka duduk-duduk berehat di pantai berhampiran kapal mereka.
Lalu mereka naik ke pulau itu.
Maka mereka didatangi oleh seekor binatang yang banyak bulunya,
yang mereka tidak dapat membezakan mana bahagian depan
dan mana bahagian belakangnya.

Mereka berkata:
"Celaka kamu, apakah kamu ini?"
Binatang itu menjawab:
"Aku adalah Jassasah (mata-mata)"
Mereka bertanya:
"Mata-mata apa? "
Ia menjawab:
"Wahai kaum, pergilah kepada orang yang berada di dalam gua itu,
kerana (dia) merindukan berita dari kamu.'
Tamim Ad-Dari berkata:
"Ketika binatang itu menyebutkan kepada kami seseorang,
kami meninggalkannya kerana mungkin ia adalah syaitan perempuan."
Lalu kami berangkat segera hingga memasuki gua.
Tiba-tiba di dalamnya ada seorang manusia yang paling besar badannya,
dan diikat dengan rantai yang kuat.
Kedua tangan dan lehernya disatukan dan diikat dengan rantai yang kuat.
Kedua tangan dan lehernya disatukan dan diikat dengan besi diantara hingga 
kedua mata kakinya.

Kami katakan:
'Celaka kamu,
makhluk apakah kamu ini?
Ia menjawab:
'Kamu semua telah mengetahui perihalku, kini beritahukan kepadaku,
siapakah kamu ini?'
Mereka menjawab:
'Kami adalah adalah manusia dari Arab.
Kami belayar kapal lalu dipukul gelombang laut besar,
dan ombak mempermainkan kami selama sebulan'.
Maka kami duduk-duduk di pantai dekat kapal lalu memasuki pulau ini.
Kami didatangi oleh seekor binatang yang berbulu lebat sehinnga tidak diketahui mana
bahagian muka dan mana bahagian belakangnya.
Kami bertanya:
'Celaka kamu, apakah kamu ini?'
Binatang itu menjawab:
'Aku adalah mata-mata'
Kami bertanya:
'Mata-mata apa?'
Binatang itu menjawab:
'Pergilah kepada orang yang ada di dalam gua ini,
kerana ia sangat merindukan berita dari kamu semua.'
'Maka kami pun segera menjumpaimu.
Kami takut pada binatang itu, dan kami
tidak tenang boleh jadi jangan-jangan dia syaitan betina.
Orang itu berkata:
'Beritahukan kepadaku tentang kurma Baisan!'
[Nota:]
Baisan sebuah daerah berada dekat Syam lama,
dan merupakan salah satu kota di Palestin].
[Belajarlah geografi dan kaitkan nama sesuatu daerah di zaman silam,
dengan nama daerah yang sama itu dengan nama pada hari ini]

Kami bertanya:
'Tentang apakah yang kamu tanyakan?'
Orang itu menjawap:
'aku bertanya kepadamu, apakah pohon kurma itu hampir berbuah?'
Kami menjawap:
'ya'
Orang itu menjawap:
'Sesungguhnya pohon kurma itu hampir tidak berbuah'
Lalu ia berkata lagi:'
Beritahukan kepadaku tentang Tasik Tabariyyah!'
Kami bertanya:
'Tentang apakah yang kamu tanyakan?'
Orang itu bertanya:
'Apakah Tasik Itu Masih Berair?'
[Nota:]
Tasik ini besar.
Airnya makin berkurang.
Jarak Tasik Tabariyyah dengan Baitul-Muqaddis sekitar 100 batu.
Sila baca nota2 sebelumnya,
saksikan sendiri apakah nama lain bagi Tasik Galilee,
Nama lain bagi tasik ini ialah:
- Lake of Gennesaret
- Lake Kinneret
- Sea of Tiberias
lihat geografinya,namanya,
lihat tahap kekeringannya,
sudahkah anda bersedia dengan tanda2 kehadiran sempadan besar ???

Kami menjawap:
'Ya, tasik itu masih banyak airnya'
Orang itu pula menjawap:
'Sesungguhnya air tasik itu hampir habis'
Orang itu pula menjawap:
'Beritahukan kepadaku tentang mata air Zughar!'
Kami menjawap:
'Mengenai apakah yang kamu tanyakan?'
Orang itu pula menjawap:
'Apakah mata air itu masih memancarkan airnya,
dan apakah penduduknya masih bercucuk tanam dari mata air itu?'
[Nota:]
Melimpahnya air dari mata air Zughar terjadi sekali lagi adalah
isyarat dekatnya keluar Dajjal Silaknat

Kami menjawap:
'Ya, mata air itu masih memancarkan banyak air,
dan penduduknya bercucuk tanam dari air tersebut.'

Orang itu pula menjawap:
'Terangkan padaku tentang nabi yang diutus kepada orang-orang yang buta huruf,
apa yang dilakukannya?'
Kami menjawap:
'Ia telah keluar dari Makkah menuju Yathrib'
Orang itu pula menjawap:
'Apakah orang Arab memeranginya?'
Kami menjawap:
'Ya'
Orang itu pula menjawap:
'Bagaimana caranya memperlakukan mereka?'
Kami menjawap:
'Ia telah menunudukkan orang-orang Arab terdekatnya,
sehingga mereka mengikutinya'
Orang itu pula menjawap:
'Apakah demikian?'
Kami menjawap:
'Ya',
Orang itu pula menjawap:
'Lebih baik dari mereka untuk mengikutinya.
[Nota:]
Di sini sudah membuktikan bahawasanya,
sungguhpun Dajjal masih terkurung dalam penjaranya di dalam gua di sebuah 
pulau di lautan rahsia,
namun Al-Masih Dajjal amat mengenali baginda Nabi Muhammad,
dan Dajjal sendiri memesan pada pelayar laut itu (ketika itu Christian),
untuk beriman kepada Nabi Muhammad,
betapa Al-Masih Dajjal memandang mulia kepada baginda Nabi Muhammad,
walaupun dia tahu dirinyalah yang bakal menyesatkan,
Umat Nabi Muhammad,
fikir2kan lah wahai umat serumpunku...

Orang itu pula menjawap:
Aku akan memberitahukan kepada kamu mengenai diriku.
Aku adalah Al-Masih Dajjal.
Aku hampir akan diizinkan keluar,
maka aku akan keluar.
Lalu aku akan berjalan di muka bumi.
Aku tidak melewatkan suatu kampung melainkan aku akan tinggal di situ selama 40
malam kecuali kota Makkah dan Taibah (Madinah).
[Nota:]
Banyakkan membaca dan memahami geografi dan nama tempat,
kerana banyak tempat di dunia ini,
namanya banyak, tetapi tempatnya tetap sama,
fikir2kanlah wahai saudara serumpunku...

Orang itu pula menjawap:
Kedua kota itu diharamkan ke atas diriku menjejaknya.
Setiap kali aku akan memasuki salah 1 kota itu,
aku akan dihadang oleh malaikat yang memegang pedang untuk memenggalku.
Di setiap celah kedua-dua kota itu dijaga oleh para malaikat.'

Fatimah binti Qais berkata:
"Sambil memukulkan tongkatnya pada mimbar,
Nabi Muhammad berkata:
Ini adalah Taibah(kota Madinah),
Ingatlah apakah hal itu telah aku sampaikan pada kamu semua?"
Orang-orang menjawab:
"Benar"
Nabi Muhammad berkata,
"Sungguh cerita Tamim itu sesuai dengan apa yang telah aku sampaikan kepada kamu,
juga mengenai kota Makkah dan Madinah.
Ketahuilah Dajjal itu berada di laut Syam atau dilaut Yaman,
bukan dari timur,
bukan dari timur,
bukan dari timur,
sambil mengisyaratkan tangannya kearah timur"
[Nota:]
Di sini baginda Nabi Muhammad menuding ke arah timur,
dan boleh jadi ketika baginda menuding ke arah timur,
hijab baginda terbuka luas untuk mengetahui di manakah koordinat tepat 
kedudukan Dajjal itu,
sedangkan jemaah yang mendengar itu hanya sejadar melihat gerak geri badan Nabi,
sedangkan Nabi sendiri menyaksikannya dalam bentuk pemandangan lain,
selebihnya..........Wallahualam.

Direkodkan Di Dalam:
Lihat Sahih Muslim dengan syarahan Imam an-Nawawi,
Matba'ah Al-Misriyyah,
XVIII,
(halaman 78-73)

*****

Baik, itu berkenaan perkara satu.
Untuk perkara 2 pula,
Sila perhatikan baik-baik hadis di bawah ini, watak-watak Yakjuj & Makjuj akan
berperanan apabila Tasik Galilee sudah pun kering,
dan mereka yang menyaksikan keringnya Tasik Galilee ini adalah,
keturunan kedua Yakjuj & Makjuj (iaitu Yahudi Eropah),
kerana keturunan pertama Yakjuj & Makjuj (iaitu Yahudi Eropah) sudah bebas
semenjak zaman Nabi Muhammad lagi, mari perhatikan hadis sahih ini :

Hadis Sahih Muslim:
“Dan apabila Yakjuj & Makjuj (iaitu Yahudi Eropah) dilepaskan dari tembok kukuh,
keturunan pertama mereka akan melalui Tasik Galilee (di utara Palestin),
dan meminum air di situ sehinggalah kering (secara berperingkat & beransur-ansur),
dan apabila keturunan kedua Yakjuj & Makjuj (iaitu Yahudi Eropah) melalui Tasik Galilee,
mereka merungut sambil berkata,
‘dahulunya tasik ini mempunyai air yang banyak.’ ”


Untuk mengenali siapa Yakjuj & Makjuj (iaitu Yahudi Eropah),
Kita kena mencari perkara-perkara berikut:

1. siapa yang mengeringkan Tasik Galilee ?
2. di manakah kedudukan Tasik Galilee?
3. bangsa apa yang menguasai Tasik Galilee?
4. kerana apa Tasik Galilee ini kering ?
5. bilakah jangkaan Tasik Galilee ini bakal kering dengan izin Allah ?

Untuk menjawap kelima-lima soalan di atas, kita kena mencari siapakah bangsa dari
eropah yang beria-ria benar ingin mendapatkan tanah Baitul Muqaddis selepas
kemangkatan baginda Nabi Muhammad ?

Jawapannya:
= Yahudi Eropah (sebelah timur)
= dalam Al-Quran mereka dikenali sebagai Yakjuj & Makjuj
= mereka merupakan calon-calon manusia yang mengeringkan Tasik Galilee
= mereka takkan dikenali dunia sebagai Yakjuj & Makjuj supaya misi mereka berjaya
= misi mereka ialah membawa seluruh bangsa Yahudi kembali ke Baitul Muqaddis
= mereka bangsa yang menepati kisah dalam Surah Al-Kahfi & Surah Al-Anbiyaa’.

**Secara saintifiknya, penurunan paras air di Tasik Galilee adalah disebabkan oleh perkara
berikut:
- pertanian
- ladang ternakan tenusu
- aktiviti perindustrian
- penghijauan gurun
- cuaca panas
- bahang angin
- aktiviti perlancongan
- air minum untuk Arab & Yahudi

Paras air Tasik Galilee dapat dikekalkan pada tahap selamat hanya apabila sungai ini
tetap mengalirkan airnya ke sini iaitu:
- sungai Jordan
- sungai dari Gunung Hermon
- sungai dari pergunungan Naftali
- sungai Hadden
- sungai Banias
- sungai Hatzbani
- sungai bukit Golan

Tasik Galilee pada hari ini telah mencatatkan penurunan yang mendadak dalam sejarah
tamadun manusia yang hidup di sekitar tasik air tawar itu. Dari rekod yang tercatat
akhir-akhir ini menunjukkan yang tasik ini mengering pada kadar paling rendah dalam sejarah kewujudan tasik itu di planet ini.
Fakta ini semakin relevan dan berlangsungan pula dengan kebenaran semua kata-kata
oleh Al-Masih Dajjal bahawasanya sememangnya tasik ini akan kering di saat-saat
ambang pendedahahn diri beliau ke khalayak penduduk dunia, tak lama sahaja lagi.

Daripada banyak rekod bertulis yang dicetak & disimpan,
paras air di Tasik Galilee pada hari esok lazimnya adalah lebih rendah daripada hari ini.
Kalaupun ianya tiba-tiba naik mendadak aras airnya pada masa-masa tertentu,
rekod kenaikan air itu hanyalah disebabkan faktor cuaca yang dituruni hujan.
Lain daripada itu,
trend paras penurunan Tasik Galilee tetap berterusan dan mengikut kajian,
sekiranya semua ketentuan Allah yang membabitkan kata-kata Nabi Muhammad,
dan membabitkan kata-kata Al-Masih Dajjal,
dan mengambil kira faktor saintifik dari segi ekologi angin bahang,
dan mengambil kira musim panas di Tanah Arab,
dan mengambil kira kadar penggunaan industri di negara Israel yang terang-terang
mencedok terus air tawar ini untuk kegunaan harian penduduk Yahudi di sana,
kadar pengeringan Tasik Galilee sehingga menemui dasarnya akan berlaku dalam
tempoh kurang lebih 50 tahun sahaja sejak dari tahun 2000 Masihi.
Dan Keringnya Tasik Galilee berlaku hanya dengan izin Allah.
Dan dengan izin Allah jugaklah sudah 10 tahun telah berlalu dan kita ada berbaki 40
tahun kurang lebih untuk menanti Keringnya Tasik Galilee.
Kehadiran 3 pemimpin akhir zaman yang saya gelarkan 3 Al-Masih semakin hari
semakin dekat dengan anak-anak kita dengan mengambil faktor bahang Tasik Galilee.
Semakin hari semakin keringnya Tasik Galilee.
Cuba anda fikir, Tasik Galilee ini hampir sama sahaja saiznya dengan Pulau Singapore itu
pun mampu kering. Bersedialah,
kerana zaman kehadiran bencana yang kita tak mahu alami itu semakin dekat.

***
Berikut pula untuk merujuk bahawa apa kaitan Yakjuj & Makjuj dengan bangsa Yahudi asal,
Maka adalah penting kita memahami 2 surah ini. Perhatikan baik-baik:

Al-Quran, Surah Al-Anbiyaa’
[ayat 95] Dan mustahil kepada penduduk (bangsa Yahudi) sebuah negeri 
(di Baitul Muqaddis) yang Kami binasakan,
bahawa mereka tidak akan kembali.
[ayat 96] Sehingga apabila terbuka tembok (besi keluli) yang menyekat Yakjuj & Makjuj,
serta mereka meluru turun dari tiap-tiap tempat yang tinggi (dengan menguasai dunia ini).

Al-Quran, Surah Al-Israa’
[ayat 4] Dan Kami menyatakan kepada Bani Israil dalam Kitab itu:
"Sesungguhnya kamu akan melakukan kerosakan di bumi (Palestin) 2 kali,
dan sesungguhnya,
kamu penduduk (bangsa Yahudi) akan berlaku sombong angkuh dengan melampau.

Untuk menyelaraskan impian Al-Masih Dajjal yang bakal menjadi raja Yahudi di akhir
zaman, pusatnya mestilah diketahui & semestinyalah ia berada di Baitul Muqaddis.
Untuk mengaitkannya dengan bangsa,
bangsa itu mestilah bangsa Yahudi seperti yang telah diberi amaran dalam Hadis Sahih
& Al-Quran, untuk menjadikan bangsa itu adalah Yakjuj Makjuj, maka kita kena cari 1
bangsa yang pada hari ini dengan tiba-tibanya telah menguasai semua bidang kehidupan
manusia, kerana kekuasaan yang sebegini rupa hanya mampu dimiliki oleh bangsa dari
Yakjuj & Makjuj (iaitu Yahudi Eropah) kerana mereka bangsa yang takkan
dikalahkan oleh mana-mana bangsa lain di dunia.

Hanya bangsa Yakjuj & Makjuj (iaitu Yahudi Eropah) lah yang akan menyebabkan
seluruh penduduk dunia mengikut cara hidup mereka, lalu terjadilah apa yang hari ini
kamu dengar sebagai Globalisasi.
Ya, memang benar, bangsa itulah bangsa Yakjuj & Makjuj, mereka inilah bangsa berkulit
putih yang berpura-pura menjadi Yahudi Asal supaya dengan itu mereka dapat
meyakinkan seluruh umat Yahudi Asal untuk dibawa pulang ke tanah suci yang bernama
Baitul Muqaddis untuk membina negara Yahudi, dan misi mereka telah berjaya sejak 62
tahun lepas pada tahun 1948 Masihi dengan terbentuknya ISRAEL.


Cuba anda selidiki semua tamadun yang turun naik sebelum kelahiran Nabi
Muhammad, tiada 1 pun bangsa dari benua Eropah yang menaruh minat terhadap bumi
Baitul Muqaddis, tetapi selepas kemangkatan Nabi Muhammad sejak 1400 tahun yang
lepas, saya dapati ada 1 bangsa dari eropah yang menunjukkan minat untuk memiliki
Baitul Muqaddis, usaha mereka telah merentasi zaman sehinggalah ke zaman kita hari
ini, dan usaha bangsa dari eropah ini benar-benar berhasil pada tahun 1948 Masihi
dengan tertubuhnya negara ISRAEL, dan bangsa yang saya maksudkan ialah, bangsa
timur Eropah yang dipanggil sebagai Yakjuj & Makjuj. Oleh kerana itulah, perang salib
telah dilancarkan atas nama agama Kristian supaya tanah Baitul Muqaddis dapat
dirampas dari keamanan orang Islam, usaha mereka selama beratus-ratus tahun sehingga
melebihi 1 ribu tahun akhirnya berjaya dengan pembawakan masuk bangsa Yahudi ke
tanah Palestin pada hari ini.

Usaha Yakjuj & Makjuj (iaitu Yahudi Eropah) selama beratus-ratus tahun sehingga
melebihi 1 ribu tahun akhirnya berjaya dengan pembawakan masuk bangsa Yahudi Asal
ke tanah Palestin pada hari ini kerana wilayah Baitul Muqaddis yang dipegang oleh
Empayar Islam Uthmaniyah dilepaskan selepas sistem Khalifahnya ditamatkan.
Tolong faham sejarah ini kerana ini penting kerana ia ada kaitan dengan kebijaksanaan
Yakjuj & Makjuj (iaitu Yahudi Eropah) dalam usaha menawan dunia bermula dari
meruntuhkan Empayar Islam dahulu.
Di dalam dunia moden hari ini, hampir tiada 1 manusia pun yang perasan bahawa yang
menyebabkan bangsa Yahudi masuk ke Tanah Palestin adalah angkara dari bangsa
Yakjuj & Makjuj (iaitu Yahudi Eropah), 1 bangsa kulit putih yang mengistiharkan diri
mereka juga sebagai Yahudi, dan saya namakan mereka Yahudi Eropah.

Tahukah anda, Yahudi Asal mempunyai 12 rumpun sahaja, dan hampir semua rumpun
Yahudi ini kulitnya merah putih berbintik-bintik, dan ciri-ciri ini tidak terdapat pada
bangsa Eropah yang mengistiharkan diri mereka juga Yahudi, siapa lagi kalau bukan
Yakjuj & Makjuj (iaitu Yahudi Eropah).

Mereka ini adalah Yakjuj & Makjuj (iaitu Yahudi Eropah) yang ingin menguasai
dunia, untuk menguasai dunia, Yakjuj & Makjuj (iaitu Yahudi Eropah) perlulah
menjadi sebahagian dari Yahudi Asal kerana mereka tahu hanya Yahudi Asal sahaja yang
akan boleh memerintah dunia dari pusat pemerintahan dunia iaitu di Baitul Muqaddis.
Kerana itulah, misi bangsa Yakjuj & Makjuj (iaitu Yahudi Eropah) ialah membawa
masuk seluruh keturunan Yahudi tulin yang ada di bumi ini, untuk dibawa masuk ke
Baitul Muqaddis, dengan jumlah yang banyak & mencukupi, mereka akan
mengistiharkan sebuah negara Yahudi yang baru, maka misi mereka telah pun berjaya
dengan tertubuhnya negara ISRAEL yang pada hari ini semakin besar saiz petanya.
Dengan tertubuhnya negara ini, Yakjuj & Makjuj (iaitu Yahudi Eropah) menubuhkan
pula fahaman Zionis, 1 bentuk order untuk menjadikan ISRAEL sebagai pemerintah
dunia, dengan mengembalikan Yahudi Asal pulang ke tanah Palestin, dan mengawal pula
penduduk dunia dari sana.

Ini semua sedang terjadi kerana semua jaringan internet di planet bumi ini sedang
berpusat ke TEL AVIV, sistem matawang dunia juga sedang berpusat ke sana, saya
sudah melihat perkara ini, oleh itu selagi sistem duit kertas ini wujud, belilah emas
sebanyak mungkin kerana tiada apa yang bernilai boleh dijual beli apabila sistem duit
kertas akan diistiharkan tak lama lagi sebagai tidak bernilai untuk didagangkan.
Bersedialah kerana hampir semua bank pusat pada setiap negara sedang berkiblatkan ke
ISRAEL, anda kena tahu perkara ini.

Kalau anda perasan, hanya Yakjuj & Makjuj (iaitu Yahudi Eropah) sahajalah yang
benar-benar ingin menjayakan misi Zionis mereka, sedangkan banyak lagi saki baki
Yahudi tulin di sekitar negara-negara Arab membangkang keras kepulangan Yahudi ke
Baitul Muqaddis kerana mereka beriman pada kitab Taurat yang mengarahkan mereka
tidak memasuki tanah haram itu.
Anda sendiri boleh melihatnya di internet melalui laman web YOUTUBE iaitu dengan
tajuk videonya --- > Jews protest against Israel and Zionism.
Mereka bertindak membangkang agenda Zionis kerana mereka percaya memerintah
dunia dari Baitul Muqaddis hanya boleh dilakukan apabila Nabi Isa turun ke bumi.


Yang paling menghairankan, Yakjuj & Makjuj (iaitu Yahudi Eropah) ini beria-ria
untuk mengembalikan kegemilangan Yahudi Asal tanpa menunggu kepulangan Nabi Isa
padahal mereka bukanlah pun Yahudi tulin.
Di sinilah tembelang mereka pecah kerana Yahudi Asal sekitar negara-negara Arab juga
pun membenci agenda Zionis kerana ia bertentangan dengan kepercayaan mereka,
kerana sememangnya Yahudi Asal adalah dilarang sama sekali memasuki tanah suci
Baitul Muqaddis, apatah lagi membunuh manusia dan menjahanamkan pula rumahrumah
penduduk Palestin yang sedia ada di situ.

Dengan ini sekali lagi, bangsa Eropah iaitu yang anda kenali sebagai (Yakjuj & Makjuj)
yang bertopengkan Yahudi Asal ini, sebenar-benarnya adalah bangsa perosak,
yang pernah dihalangi oleh Raja Zulkarnain dengan pembinaan dinding berbentuk
TEMBOK BESI KELULI setinggi gunung, hari ini mereka benar-benar hidup di
tengah-tengah kita, kebanyakan budaya & pakaian mereka, ada pada setiap Negara di
seluruh dunia ini.

Pergerakan Zionis hari ini adalah pergerakan Yakjuj & Makjuj (iaitu Yahudi Eropah)
iaitu bangsa manusia dari timur eropah yang bertopengkan gelaran Yahudi Asal supaya
dapat meyakinkan semua Yahudi Asal bahawa perancangan mereka selama ini adalah
untuk penubuhan negara Yahudi yang ditunggu-tunggu, yang menghairankan, hampir
semua Yahudi percaya, hanya sedikit sahaja yang membangkangnya.

Saya akan menyambung lagi di part yang seterusnya.
More berkenaan Kaedah Yakjuj & Makjuj menguasai penduduk dunia etc.

Moga bermanfaat & wassalam.

Jan 22, 2014

Hijab.




Hijab. 
I've witnessed and experienced the changes. Huge changes that occured. 
It's true, how it conserved u, protected u and everything. 
Some people might felt left out a lil bit in the beginning but once u did right, 
u got it in your heart and mind, then u'll find that it's such a freedom. 
Lovely and warming, 
yet protecting and rising u up. 
Feel it right, 
then u'll find the beauty that leads u 
to the amazingness, insyaAllah. 
Take ur time is alright, 
as long as u'll try to start and 
keep on moving. 
May u'll find, dear sisters. :)

Jan 21, 2014

Teori Kiamat - Al-Quran vs Barat


Salam dan selamat sejahtera semua :)
Harini Qeela nak share sesuatu yang Qeela pernah baca.
Sorry, sumbernya di fb tp tak sure yang mana satu sbb dh lama.
Okay takpelah yang penting Qeela nak sampaikan isinya tu kan :)

Baiklah. Seperti yang semua sedia maklum,  belum ada manusia yang dapat 
menjelaskan teori atau fenomena “Bagaimana Matahari Terbit dari Barat”. 
Fenomena ini diterima oleh saintis Barat dan mereka telah mengeluarkan pelbagai teori. Malah tidak kurang juga dengan saintis-saintis, ilmuan dan pemikir Islam yang memberi pandangan dan komen. Tidak semua teori dari Barat adalah betul, maka marilah kita 
sama-sama kembali kepada Al-Quran dan mengkaji bagaimanakah
penjelasan Al-Quran.
Untuk kebaikan bersama, baik kita “lihat” sepintas lalu akan teori-teori Barat ini 
sebelum kita mengkaji teori Al-Quran agar kita dapat membuat penelitian dan perbandingan.

Barat mengemukakan 3 teori iaitu:



1) Teori-1: “retrograde motion” iaitu relatif peredaran bumi dengan planet lain 
seperti planet Marikh.

2) Teori-2: perlanggaran bumi dengan komet atau planet lain yang amat dahsyat 
sehingga menyebabkan bumi bertukar pusingan, dan

3) Teori-3: sebab keadaan bumi yang semakin hampir dengan matahari!
Ke tiga-tiga teori ini boleh dicari dari kebanyakkan website2 internet .



Fenomena ini terdapat di dalam satu hadis yang diriwayatkan oleh Abu Hurairah r.a, katanya, Rasulullah s.a.w telah bersabda (yang bermaksud):

“Tiga perkara, apabila zahir kesemuanya, tidak akan memberi manfaat iman seseorang itu. Sama ada yang tidak pernah beriman sebelum itu atau imannya tidak memberi kebaikan terhadap dirinya. (Iaitu) ketika matahari terbit dari arah barat, Dajjal dan Daabatul Ardh (sejenis makhluk dari dalam bumi).” (Riwayat Muslim)

Teori Al-Quran.
Sekarang mari kita mengkaji teori Al-Quran “bagaimana matahari terbit dari barat. 

Surah Al-Qamar (54:1) bermaksud : 

“Saat (hari Kiamat) semakin dekat, bulan pun merekah/terbelah” 

dan 6 ayat pada surah Al-Hijr (15:72-77) bermaksud : 

(72) “Demi umur engkau, sesungguhnya mereka dalam keadaan mabuk dan kebingungan. 
(73) Lalu mereka disambar bunyi teriakan yang keras ketika matahari terbit. 
(74) Lalu Kami jadikan (negeri) mereka yang diatas jadi ke bawah (tertonggeng), dan 
Kami turunkan ke atas mereka hujan batu dari tanah yang keras. 
(75) Sesungguhnya pada yang demikian itu menjadi tanda-tanda bagi orang-orang yang memerhati (mengkaji). 
(76) Dan sesungguhnya (negeri) itu masih benar-benar terletak pada jalan yang masih tetap (tidak musnah) dan masih dilalui orang. 
(77) Sesungguhnya pada yang demikian itu menjadi tanda bagi orang-orang yang beriman” .

Al-Quran menjelaskan matahari akan terbit dari barat apabila bumi sudah “tertonggeng” iaitu kutub utara menjadi kutub selatan dan kutub selatan menjadi kutub utara. 
“Proses tertonggeng” ini berlaku apabila bulan merekah dan memancarkan 
tenaga elektrik ke arah bumi, menyebabkan daya magnet bumi bertindakbalas dan berpusing secara perlahan-lahan. 
Tenaga elektro-magnet ini juga akan menyebabkan otak manusia menjadi bingung dan keliru. Selain dari tenaga elektro-magnet, rekahan bulan juga akan memuntahkan batu-batu keras serta mengeluarkan tenaga bunyi, yang kemudian sampai ke bumi. 
Sebab itu manusia di bumi akan mendengar bunyi yang kuat, dan kemudian manusia 
akan dihujani oleh batu-batan.
Apabila bumi sudah tertonggeng, maka manusia dibumi akan dapat melihat matahari 
terbit dari barat.

Kalau di kaji dengan teliti, teori yang dijelaskan Al-Quran ini agak berbeza dari 
teori-teori barat. 

Yang pertama
Al-Quran menjelaskan bulan yang menyebabkan bumi bertukar arah. 
Al-Quran menunjukkan perkaitan yang erat dan rapat antara bumi dan bulan. 
Tetapi teori barat tidak ‘nampak’ pun peranan bulan dalam proses kejadian ini.



Yang keduanya
teori Al-Quran nampak lebih jelas dan mudah difahami, malah boleh dibuktikan 
melalui ujikaji makmal. Sedangkan teori barat tidak dapat diuji dalam makmal dan 
tidak menunjukkan keadaan matahari akan naik dari barat! 
Kalau berlaku perlanggaran yang teramat dahsyat (dengan komet yang besar), 
maka bumi akan hancur! Perlanggaran ‘kecil’ (seperti yang berlaku di Mexico) tidak akan dapat menukar putaran bumi. Lagi pun sekiranya komet melanggar bumi dari “arah yang salah” ianya mungkin akan menambah kelajuan pusingan yang ada sekarang seperti dari 
24 jam kepada 10 jam sahaja/hari. Sekiranya bumi berputar pada kelajuan ini, 
maka kelajuan objek yang berada pada permukaan equator (atau khatulistiwa) ialah 
kira-kira 4,000 km/sejam yang akan memusnahkan segala-galanya yang ada dipermukaan bumi seperti rumah, bangunan, tumbuhan, pohon kayu, dan manusia serta 
binatang-binatang akan berterbangan.

Lagi pun untuk membolehkan bumi perputar pada arah bertentangan, komet yang melanggar bumi mesti pergerak pada kelajuan lebih dari 2 kali kelajuan putaran bumi iaitu 3,300 km/jam (sekiranya saiz komet sama besar dengan saiz bumi), dan mesti melanggar bumi pada sudut dan lokasi yang tepat. Kalau ianya melanggar pada kutub utara, maka matahari tidak akan ‘terbit dari barat’.

Yang ketiga, teori Al-Quran adalah lebih tepat sebab tidak berlaku kerosakkan yang 
besar kepada makhluk di bumi. Sekiranya berlaku kemusnahan yang besar 
(misalnya bumi hancur), maka ini bermakna sudah “betul-betul kiamat” dan 
bukannya lagi “hampir kiamat”. Di dalam hadith di atas menjelaskan selepas matahari 
naik dari barat maka segala amalan dan taubat tidak diterima lagi, dan dajal akan turun 
ke bumi (ini menunjukkan manusia masih lagi hidup di bumi, dan berjalan seperti biasa).

Tambahan pula Al-Quran menyatakan (15:76) manusia akan melihat jalan-jalan tetap tegak, nampak seperti biasa tanpa sebarang kerosakan, dan masih boleh dilalui.

Keempat
Penjelasan Al-Quran lebih menyeluruh dan dari teori barat. 
Ahli sains telah mendapati bahawa terdapat ‘2’ jenis permukaan bulan iaitu 
permukaan yang cerah (yang sentiasa mengadap bumi), dan permukaan gelap 
(yang sentiasa membelakangi bumi). 
Kedua-dua permukaan ini mempunyai ciri-ciri yang berbeza yang amat ketara seperti warna, daya graviti, kandungan bahan-bahan, ketumpatan dan kemampatan, keradioaktifan, dan sebagainya. Oleh itu apabila bulan merekah ia akan merubah pola graviti, mengeluarkan tenaga elektromagnetik yang boleh menyebabkan daya graviti dan magnet bumi bertindak balas.

Kesimpulannya,

Al-Quran adalah kalam Allah dan kitab yang mengandungi pelbagai ilmu yang maha hebat dan menjelaskan segala-galanya. Fenomena matahari terbit dari barat dijelaskan Al-Quran dengan terperinci, jelas, dan saintifik. Penjelasan Al-Quran juga lebih logik dan mudah difahami berbanding dengan teori-teori lain seperti dari Barat.

Wallahualam. Moga bermanfaat :)

P/S: Masih ingat lagi pada entry berantai Qeela - "Kita Semakin Hampir" ?
Pada yg ingat2 lupa, ini last part nya - SINI :)
Maaf sbb terbengkalai agak lama, macam2 yang muncul saat nak menyiapkannya.
InsyaAllah Qeela akan mulakan sambungan rantaiannya semula dalam masa terdekat ini 
yea, if god's will mungkin di entry akn dtg. :) Terima kasih pada yang setia menunggu dan bertanya dan sebagainya, responds anda itu amatlah Qeela hargai dan menambahkan lagi semangat untuk teruskan berkongsi ilmu walau apa pun. Terima kasih. :)