The Bitter Truth


Salam and hello lovelies.
Sorry for no updates, replies and everything for this while.
Actually today, i would like to share something with u guys,
something more officially and idk, with hope i guess.

i've been bear it almost 2 years since back then and now, here u go.
Meet Nur Eva Umairah, my dear daughter.
She's 1 years and 11 months old now.
This strong girl had been diagnosed with TOF (Tetralogy of Fallot) - which she had VSD (Ventricular Septal Defect) and vessel problems, since birth.
Apparently, on 24.3.2014 evening, I've received a call from IJN where a nurse informed me that they finally have the date for my daughter's operation.
It will begins on the 30th of March this week where we have to admit to the ward, then proceed for the operation on April 1st, later next week.
Too soon and too sudden, yet still, we will try as best as we can for catching up with the fees and everything.
Those who are willing to help are very welcome and we'll be very thankful and grateful upon your kindness. May Allah ease and grant her a great health ahead, insyaAllah. aamiinn.
#prayforEva
contact / whatsapp : 016-2531170 (me)
account number : 05012020387684 (bank islam, under the name of Muhammad Syahir bin Ali)

I've been sharing this official news on all of my social media includes instagram, twitter and also facebook (Qeela Aini).
I even had instadirect those popular icons hoping that they could at least help me spreading it. Unfortunately, so far there are no one cared enough about it, i mean among of those whom i've been instadirect etc with. It's okay, i know my dear pumpkin wouldn't have that much space on your sight especially when there are things that been happening around too, plus u didn't knew us right..i know i have to have someone that u know to make u see me and hear me. ☺

it's okay, cz gratefully, i have friends and families that are very thoughtful, very sweet, very caring and really supportive.
Also, maybe my dear lovely readers in here that will have a thoughts and prayers, or even help me spread it so that people could help us, right? i still have in mind whose readers that always keep in touch and supportive in here, with me. ☺
For all of u guys, really, from the bottom of my heart, i couldn't thank u guys enough. i really appreciate all of your thoughts, efforts, and prayers upon us esp my baby daughter. Really, may Allah bless and grant more success upon u guys, aamiinn.. ☺

As for now, we are still trying. When things happened and confirmed on the very last minute, only trying and spreading were our last resort. Yet of course, preparing and counting the days, with tawakkal and prayers. May Allah ease. May we could see your smile again, sugarbug. May u could play and run like the other kids, after this event. insyaAllah. Aamiinn.







Siapa Sebenarnya Yang Hilang?


Salam dan selamat sejahtera semua :)

Hampir seluruh dunia digemparkan dengan berita kehilangan pesawat
MAS - MH 370 pada Sabtu, 8 Mac yang lalu.
Benar, pelbagai perasaan bercampur baur menusuk ke kalbu sepanjang
mengikuti berita kehilangan misteri pesawat ini.

Sometimes I wonder, apalah yang sedang mereka (para penumpang & cabin crew)
lalui sekarang? Bagaimanakah keadaan mereka? Apakah permulaannya?
Then bila terkenangkan keluarga2 serta sahabat handai dan saudara mereka2
yang terlibat, Allahu, sedih, sayu, simpati semuanya datang menerpa.
Indeed, everyone risau. Tertanya2. Cared. Usaha.
Namun disebalik itu, ada juga insan2 yang hmmm, susah nak cakap perangainya.
Ada yang keluarkan kenyataan yang mengecam diri sendiri, ada yang difitnah & memfitnah,
ada yang ambil kesempatan nak tonjolkan diri a.k.a mencapub, macam2 lagilah
ragam mereka ni yang seolah2 tidak berperasaan / kurang sensitivitinya.
Ha satu lagi, mungkin ada dikalangan anda yang pernah ternampak / terbaca
post mengenai kaitan Surah Yaasiin dengan kejadian ini bukan?
Sayang2 sekalian, bukan semudah itu untuk mentafsirkan. Sedangkan kita semua 
tidak tahu pun apa yang sebenarnya terjadi dan bagaimana sebetulnya 
keadaan mereka skrg, jadi janganlah memandai2. Sedangkan ustaz2 pun sudah menegur
perbuatan sedemikian. Kalau diikutkan, ayat2 tersebut berupa peringatan yang
boleh diambil secara general, sesuai dengan ilmu kita yang sangat terbatas ini. Wallahualam.

Okay itu antara intipati. Tapi main pointnya disini ialah diri kita sendiri.
Mereka mungkin hilang, tetapi kita, mungkin lebih hilang didalam kewujudan.
Kita berpijak dibumiNya, tetapi sejauh manakah kita berpegang teguh padaNya?
KekuasaanNya - melebihi segala-galanya.
Yakinkah hati kita, sebenar-benarnya, atau yakin hanya sekadar pada kata?

'Ciptaan manusia takkan dapat menandingi kuasa Yang Maha Esa.'
Jangan hilangkan ayat itu, kepercayaan itu, keyakinan itu,
dari dalam jiwa kita, hati kita, hidup kita, diri kita.
Jangan salahkan mereka yang terlibat itu, tapi check diri kita dahulu.

Ada yang kata,
"Eh, plane tu baru diselenggaralah, tak mungkin ada masalah apa2."
"Selama ni pun tak pernah ada record buruk etc, everything adalah yang terbaik hokayy, so takkanlah etc etc etc."
"Even if ade masalah / emergency etc tu, pilot kan still boleh hantar signal etc kat diorg / menara kawalan."
"Takkanlah ade rompakan / rampasan terancang, sistem security etc diorg tu paling tip top tau."
--- itu semua. dan banyak lagi kata2.
ingat, plane, sistem, security bagai semua tu hanyalah ciptaan manusia, tak perfect 
and never will be, so nothing is impossible sbb bila Dia kata jadi, maka jadilah ia.
Kun Faya Kun.
Jangan terlalu mengagungkan sesuatu selain daripada Allah yang Satu lagi
Maha Berkuasa atas segalanya.
Berharap serta mohonlah dariNya, kerana hanya Dia yang berkuasa.
Setiap yang terjadi ada petunjuknya. Cuma kita perlu buka mata.
Boleh jadi ia peringatan, boleh jadi ia ujian, wallahualam, kita perlu
teruskan berdoa dan berusaha. Teringat pula kisah misteri Bario dulu.
Anda pernah baca / dengar mengenainya tak? keadaan lebih kurang sama,
tapi hanya Dia yang lebih mengetahuinya kan. Boleh baca di SINI :)
Kisah yang bagi saya memang memberi pengajaran.

Moga mereka yang terlibat dalam usaha pencarian kuat semangat untuk
terus berusaha mencari MH 370. Dan mohonlah pertolongan daripada
mereka2 yang dekat denganNya juga, mudah-mudahan tidak makan masa 
yang lama untuk berjaya.
Moga diberi ketabahan yang jitu buat ahli keluarga, saudara mara serta sahabat handai
mereka yang terlibat. 
Dan buat kita semua, teruskan berdoa dan sebagainya.
Hentikan spekulasi yang tidak membina dan perangai yang tah apa2.
Show them some respect, will ya?

Jangan lupa, mana yang lebih berkuasa. Jangan hilangkannya dari dalam diri kita.
Sama2 muhasabah diri dan berdoa.
Moga dipermudahkan segalanya.

#PrayForMH370

Aamiinn.


QeelaAini:RandomRainbow. Powered by Blogger.

Meet The Author

My photo

Qeela Aini | Makeup Lover, Food hunter, gadget freak & movie nuts. | Supermom that's into photography & travel as well :)
For work collaboration or reviews, kindly reach me at : 
qeelaaini@gmail.com.
Thank You!

Follow by Email

SushiVids!

Mention for a Follow back :)

They Are The Best!

Google+ Sweetie :)

Total Pageviews

Click Click :)

Choose Your Own Language :)

My Group

My Group
Heart Chat Bubble

My Page Rank

instagram, anyone? :)

Instagram

Live.Life.

Live.Life.