Sep 8, 2015

The Other Side Of That Viral Stories

Salam & hello guys ☺

Sehari dua ni kalau you guys perasan tengah viral balik kat social media about keburukan lens lah, jangan pakai lens lah etc. Kan? Setakat dua hari ni I've read two stories of it, both from teenage girls.



Well, reading their stories, then those comments etc from others tu makes me wanna throw my 2 cents as well. First story tu, katanya sebelah mata dia dapat infection, before that dia ada pergi beach etc and katanya dah jaga hygiene & only beli lens yang mahal. Pergi jumpa doctor, doctor bagi eye drop dulu etc, and doctor cakap semua yang pakai lens pasti kena, dan now adalah masa dia (that girl). The thing is, we don't know exactly who she is - sejauh mana details penjagaan lensnya tu, how's her lifestyle & environment - kalau pergi beach ke jln2 mana2 habuk/pasir masuk mata that thing boleh scratch cornea thus menyebabkan cornea abrasion hence infection, especially if kita gosok2 mata, or lens kering sangat kat tempat beraircond then jap camni jap camtu, or travelling anywhere yg we don't know for sure udara etc camne kan, well macam2 kemungkinan. Then, her details diagnosis - who knows that eye drop tak serasi hence membuatkan infection tu lagi teruk (since macam2 kes doc salah diagnosed ada, salah prescribed meds ada, ubat yg actually lagi make things worst lagi banyak, contohnya kes steroid cream for skin problem), plus doctor bukannya tuhan - that doc cakap macam tu as same as if tak makan ubat drugs based yang banyak side effects tu tak boleh baik, tak ambil that ubat nanti boleh mati etc, camtu. Point is yes memang kena careful pakai lens or maybe lps infection tu pakai lens buat lagi teruk but to just blame it blindly on lens only tak berapa kukuh kot. sebab umum tau if guna lens memang kena extra careful, hygiene kena totally jaga, persekitaran etc. and pilih lens yg betul & serasi betul dgn mata. kadang2, kita tak perasan banyak lagi faktor lain yg buat kita sakit etc cth pemakanan, or simple things yg kita rasa alah takde pape lah. or yang kita tak nampak, cth yg disebarkan through angin/udara/bhn kimia yg kita guna untuk kulit. sorry for her, but we just don't know for sure.. kalau nak buat lasik amboih orang kaya raya boleh laa, at least 10 or 20k mesti ada dlm tgn.

Second story, lebih kurang jugak just yang obviousnya dia yang dedahkan sendiri apa silapnya. Dia kata even dah jaga hygiene etc betul2 pun but still boleh kena, but dia ada cakap jugak dia pernah sampai lens tu hilang dalam mata sebab tidur tak buka lens etc, which, god, that's one of major NO for those yg pakai lens! selain kena selalu tukar solution tu, bersihkan lens betul2 etc, don't ever tidur pakai lens. so can you see? same point mcm di atas, but bezanya girl di atas maybe memang ujian dia terkena jugak mcm tu, but sorry for this girl, nampak sendiri kan macam mana?


Why do I even bother to talk about these? sebab I'm one of those yg dah lama guna lenses jugak. For me, everything ada pro and cons dia sendiri. Plus diri sendiri lah yg tentukan - like penjagaan etc. I pakai lens not for fun, but memang rabun, power belah kanan 550. I started with pakai spec dulu masa high school, umur 15 la +- eh, sbb senang nk salin notes. bersukan tak pakai sbb bahaya, kalau pecah kaca masuk mata lagi naya kan sebab sukan2 tu jenis lasak. so power makin up je (maybe sbb tak pakai spec all the time) lgpun pening gila bila pakai spec lama2. then 18 years old start pakai lens, alhamdulillah baik2 saja sampai sekarang 25 years old and still counting. Power lens pon kekal, takde naik2 lagi so far. Hopefully nothing happen la kan, insyaAllah, memang kena extra care etc. Ada org yg dh sampai berpuluh2 tahun pun still okay..based dari comments yg ada.

So, yes, setiap benda ada baik buruknya, I'm writing this so that we can think of it together, sebab sebok org dok share then tagged2 org2 yg pakai lens, dengan ada yg terus like 'haa jgn pakai lagi dh pakai spec je' etc, cpt sgt terikut2 la for me. if nk bg kat yg saje suke2 pakai lens tu i think masuk akal jugak lah camtu kan but cuba fahami jugak dulu keadaan org2 yg perlukan lens ni, & jugk org2 yg bukan just perlukan but dah lama gila pun pakai..for these 2 girls, sorry for what u've experienced so far, alhamdulillah dah sembuh kan, and thanks for sharing that but those yg main cakap je or cuba menakut2kan tu kat org2 yg perlu pakai lens tu, fikir2kanlah..tak salah untuk mengingatkan or nak share actually, but please with the right note on side yea.

These are only my 2 cents and real life experience. Don't get me wrong, I'm not totally backing up or anything about eye lenses ni, but it's just that ianya ada pro & con nya sendiri, tidaklah buruk semata. Everything, seriously everything, ada baik & buruknya sendiri. In this case, as for me, so far so good alhamdulillah. Lain orang lain caranya & pemikirannya kan, so if ada terkasar bahasa, or any sentences yg buat anda terasa or tak suka, I'm sorry yea. Thank you for reading though, feel free to drop what you think of on the comment section below. May you guys having a great day ahead! ☺

7 comments:

  1. wowww good komenn! betul ada prons and consss. dan kena extra care :)

    nak share pendapat awak dekat blog saya blh?

    ReplyDelete
    Replies
    1. hi, thanks for reading my points of view :) hehe boleh je, no biggie ;)

      Delete
  2. cik en pons ama.. dh berbeelas tahun pakai. alhmdullh.. ken apandai jaga sbnrnya

    salam perkenalan dari cik en

    ReplyDelete
    Replies
    1. wah, dh berbelas tahun, lame jugak tu..tula alhamdulillah takde pape kan..teruskan penjagaan yg bagus tu insyaAllah okay je kan :)

      Delete
  3. memang pemakai lens kena extra strict tentang hygiene. ada jugak yg pakai lens melebihi jam yang dicadangkan. bg ain, pro pkai lens ni cuma senang especially klo nak involve in sports atau mandi sungai/laut ke, & for cosmetic purpose. yang lain more to contra. hehe...sekadar pendapat peribadi je.. :)

    ReplyDelete

Got something in your mind?
Shout here! :)