Nov 5, 2015

Tips Memakai Kemeja Lelaki Yang Perlu Anda Tahu

Salam & hello lovelies!

In this entry Qeela nak share fashion tips sikit,actually buat para hero di luar sana hehe. Well, not necessarily just for guys, women pun boleh ambil tahu and get some ideas from it right ;)

As for guys, selain t-shirt, ada yang lagi suka dan choose kemeja as pakaian pilihan untuk digayakan. Did you know why? Yes, because berbeza dengan t-shirt, kemeja ni boleh / sangat sesuai dipakai untuk both kasual mahupun acara formal. Yet of course, mestilah di apply with some tricks such as disesuaikan dengan kombinasi seluar dan aksesori yang tertentu. :)

For me, as a wife, those are part of basic things yang fun & useful bila kita tahu sebab my hubby pun kinda more into kemeja, and those are great too, because especially when you're the kind of person yang people seems to seek for helps when it comes to fashion ;) So, for those yang suka pakai kemeja jugak, or yang kaki kena tanya tu, or yang berminat nak tahu apa cara pemakaian koleksi kemeja lelaki ni, let's roll! :D (feel free to click link tu untuk usha2 koleksi kemeja lelaki yang awesome2 yea guys!)

Basically, ada 3 cara yang I think well known, but sometimes, some people seems to didn't get it / do it right. So, let's see :-

1) Gaya Smart Casual
-  Gaya ni adalah bila uolls bergaya kasual but still nampak segak dan tak terlalu santai. The easy way untuk bergaya smart casual dengan kemeja ni adalah dengan menggayakannya with a pair of jeans yang bersesuaian, seperti yang uolls boleh tengok di gambar contoh di bawah yea :)
Haa gaya ni ramai yang pilih masa nak attend jemputan wedding or jalan2 etc kan, memang nice. But untuk yang pergi wedding tu hopefully elakkanlah pilih jeans yg jenis ripped or bertampal2 tu yea, tak appropriate la untuk majlis keramaian camtu tau..



2) Gaya Formal
- Okay for this pulak, kemeja tu dipakai dengan slacks or long pants, macam gaya biasa orang pergi kerja tu kan hehe..Since usually seluar slacks ni colournya tidaklah macam candy jeans tu so I think takdelah susah sangat uolls nak pairing / matching kan betul tak hehe. Moh tengok bro kat bawah ni gayakan ;)



3) Gaya Casual
- Last but not least, gaya kasual ni digayakan dengan memakai kemeja bersama seluar pendek. FYI, no matter apa jenis / material seluar pendek tu, actually bila digayakan dengan cara ni memang dah automatik menampakkan penampilan kasual kepada si pemakai tu tau :) Gaya ni sesuai untuk pergi mall, or beriadah jalan2 kat luar cuci2 mata di outdoor fiesta ke apa kan, haa memang smart & nice. Tak caya cuba uolls tengok contoh gambar ni hehe ;)


Note that apa2 pun yang kita pakai, kesesuaian colour & jenis in this case both kemeja dan seluar tu penting yea. So daripada all tips ni, jangan lupa sesuaikan dengan colour etc tu jugak untuk nampak extra handsome. Light accessories are better, especially untuk kemeja yang bercorak heavy. Anyhow, all the best untuk menstylokan diri anda semua & moga entri ni dapat memberi manfaat pada uolls jugak yea. :)

Thank you for reading & have a great day ahead! ;)

4 comments:

  1. kyaaaaaaaaaa mmg smart ah semua uhuhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe kannn! semua pun senang je nk try ;)

      Delete
  2. Wah mantap kak artikelnya .., sangat menarik dan informatif sekali. Oh iya ak, silahkan mampir juga ya di artikel SarangGrosir.com , tentunya untuk mendapatkan penawaran harga yang menarik. Siapa tau diantara temen-temen ada yang sedang butuh info seputar grosir kemeja pria murah . Salam Sukses Selalu....

    ReplyDelete
  3. Thanks for sharing. Tertarik untuk mempelajari bagaimana cara membuat kemeja pria model terbaru tanpa harus mengikuti kursus jahit?. Anda bisa memanfaatkan pola baju kemeja siap pakai dari Fitinline.

    ReplyDelete

Got something in your mind?
Shout here! :)