Homemade Organic Kicap In Just 3 Steps!

Salam and hello lovelies!
Okay today Qeela nak share with you guys 
my experience and my honest review on my first 
time buat my own, healthy version of kicap!

As you all know, those kicap biasa yang kita usually 
jumpa or beli di mall and all tu,
one of their ingredients must be containing MSG,
which, very bad for us let alone our children. 

If you guys still tak tahu keburukan MSG tu, 
insyaAllah nanti Qeela share, 
or you guys boleh scroll my FB sebab 
I selalu share info from several person 
yang lebih arif & dah lama
doing their research as well, 
ada Doctor, ada Nutritionist, etc.

Hence, since I memang dah lama follow 
those yang into these real healthy eating etc, 
I’ve found several option for substitute 
the commercial kicap kepada healthier version, yeaayyy!

Those healthier version adalah 
yang contains NO MSG,
NO ARTIFICIAL COLOURING / 
FLAVOUR / PRESERVATIVE dan sebagainya, 
yes there are no harmful ingredients
so it’s totally Toyyiban okay.


So, as for this one with just 3 steps, alhamdulillah
actually dah quite some time juga I nak try,
then finally ada rezeki untuk try. 
It’s actually a premix product, by OvenNini. 

FYI, OvenNini ni dah few years beroperasi dengan mengeluarkan pelbagai jenis healthy, organic premix dari pelbagai pilihan lauk, 
cake / tepung untuk meatball, sausages, etc, 
and not to forget, the drinks.

Semuanya adalah bagi memudahkan 
mereka yang either selalu nak cepat but 
still opt for healthy, homemade meals
for their family or those yang susah nak jumpa complete bahan-bahan masakan yang contain non-harmful ingredients.

Even yang baru berjinak untuk menukar gaya pemakanan pun boleh cuba rangkaian premix dari OvenNini ni sebab
memang sangat memudahkan kita!
So, here’s my first kicap premix! 

Totally easy peasy nak buat guys!
You guys just need to prepare the 
chicken broth - luckily for me,
I memang selalu buat and this time ada save
air rebusan ayam yang plain tu (no salt etc tau)
to be cook with this premix in order untuk buat your own kicap. 



As you can see, the ingredients for this kicap premix are just rempah ratus, whole cane sugar, tepung ubi kayu, dan garam Himalaya.

Yes basically, you just need this kicap premix by OvenNini, and 750ml air rebusan tersebut.
All you need to do is just cook these two dengan api yang kecil sehingga adunan tersebut menjadi sedikit pekat, around 30 minutes.
Then siap dah healthy kicap homemade kita!
Haa super senang je kan nak buat! 


Dari segi rasa dan texture, ianya almost sama dengan kicap commercial biasa tu 
yet as for me, it’s a bit sweeter on
my first try but that’s fine as kita boleh perbetulkan apa yang patut tu kan ikot tekak masing-masing hehe.

Overall, I’m totally puas hati dan 
happy sangat dapat buat kicap ni,
yet most importantly, dengan senang hatinya 
dan tanpa rasa bersalahnya 
I dapat cook and let my children makan 
dengan kicap ni hehee! 
Dah siap je buat kicap ni, next day I excitedly try masak mee hun goreng dengan this kicap instead, and you know what, 
it turns out great too!

Rasa sedap je tak pelik langsung and 
they all like it too,
I even think they didn’t notice pun I guna this healthy homemade kicap
instead of the regular commercial one haha!

You guys can take a look at these pictures below for my results yea :




Then next ada lagi I cook with this kicap, 
like buat ayam masak chinese style, 
turns out great too! 
So yummy and they loves it too! 
Nothing beats that happiness when I cook using great, healthy stuff and they all loves it too 😊

So, thank you OvenNini and thanks guys 
for stopping by here too. 
Moga what I share from my experience ni 
sedikit sebanyak memberi manfaat 
pada semua yea insyaAllah. 
Stay healthy and have a great weekend 
ahead lovelies! 
❤️

44 bubblynotes :):

  1. Serious never thought ppl will come out with premix for homemade soy sauce. This is awesome. I would love to try this out too. Your homemade soy sauce look delicious too.

    ReplyDelete
    Replies
    1. yes it’s great, since this ingredients is way better and healthier than the commercial soy sauce 😁

      Delete
  2. Eh tak pernah tahu pun ada kicap macam ni. Rasa dia kita boleh olah ikut kesesusuan kita kan. Menarik! Tahan lama tak yang kita dah masak tu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. haah betul, sbb yg ni premix untuk buat sendiri di rumah, mmg senang & best selain ingredients pon terjamin. untuk satu paket tu boleh dapat dalam almost 2 botol kecil, kena simpan dlm fridge je tau and boleh tahan 1 - 2 bulan cmtu 😊

      Delete
  3. Wahhh kicap buat sendiri. Bagusnya. Nanti nak cuba. Berapa lama dia tahan Selepas dah bancuh? Expired bila? Utk akak guna berapa lama tahan utk sepaket. Sebab sepaket dapat sebotol kan kak. Ce explain skit. Hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe haah, mmg mudah betul bila guna premix dari Oven Nini ni 😊 Untuk sepeket tu boleh dapat almost 2 botol kecil, and boleh tahan 1 - 2 bulan. Kena make sure simpan dlm fridge je tau, sbb xde bahan pengawet etc kan totally real food so mmg jangka hayat xlama hehe..

      Delete
  4. wah gigihnya you make your own kicap. It's true that shelf bought kicap is not healthy but I am not as hardworking as you to make my own. HEHEHE

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe this one as easy as ABC jee you since it’s a premix. Seriously I just add it with chicken broth, just like how I mentioned the steps earlier hehe. There are other types of premix that you can choose as well at Oven Nini, makes cooking lots easier and healthier. You can refer back in my post above yea πŸ‘πŸΏπŸ˜

      Delete
  5. first time i tgk premix buat kicap..unik dan agak rare...agknya how long it can be used after we mix?

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe best & sgt memudahkan selain ingredients pon terjamin bebas drp bhn2 yg xelok hehe. boleh tahan 1 - 2 bulan tau kicap ni, kena simpan dlm fridge je tau once dah buat 😊

      Delete
  6. Bestnya ada kicap buatan sendirikan?rajinnya pasti sedap dan puas hati bila sendiri buat kicap homemade

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe haah, best & sgt puas hati since ingredients terjamin. Premix dari Oven Nini ni mmg sgt memudahkan kita untuk memasak mknn yg sihat, bnyk lagi pilihan premix lain tau selain kicap. Boleh click website Oven Nini untuk tengok2 dulu yea, boleh refer semula link kat atas 😁

      Delete
  7. wah menariknya, serius ni baru tahu ada orang buat dan jual premix macam ni untuk kicap. Macamana nak beli ni, ada jual kat kedai ke online yer?

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul, mmg menarik & sgt memudahkan. Puas hati sgt hehe. haah, boleh click Oven Nini as mentioned above saya dah siap linked kan website Oven Nini sekali, senang kalau anyone nak tengok2 sendiri apa yang ada kan hehe..mmg bnyk pilihan πŸ‘πŸΏπŸ˜Š

      Delete
  8. Wahh. Bestnya dapat DIY kicap sendiri. Buat dengan anak-anak sure bonding time.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe haah, tp yg ni premix je so mmg sgt mudah nk buat, just campur masak dgn chicken broth je, betul2 stepnya yg sy mentioned above hehe senang sgt kan 😁 Bnyk lg premix lain yg ada tau, feel free untuk klik Oven Nini tu, nanti tu direct ke websitenya senang nak tengok2 kan 😊

      Delete
  9. Looks so simple, I really got to try this, nowadays everyone is health conscious especially after having kids I'm even more going towards no MSG food. Thanks for sharing.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yes indeed, and it’s literally as easy as ABC to prepare, since it’s premix right hehe..They got other types if premix as well, feel free to check tgem out yea 😁

      Delete
  10. Wah baru tau kicap pun boleh buat premix. 1st time dengar ni dan menarik. Nanti Marsha nak cubalah. Nampak senang je

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe yess mmg senang betul ada premix ni, nk buat pon sgt mudah hehe..boleh cuba nanti, feel free check out website Oven Nini tu yea, bnyk lagi pilihan premix lain yg ada selain kicap tau 😁

      Delete
  11. wah
    1st time tahu
    nak kena cari nih

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe boleh click Oven Nini di atas untuk direct ke website mereka yea. Macam2 lagi pilihan premix yg ada untuk kita pilih, semua best2 πŸ‘πŸΏπŸ˜

      Delete
  12. Wow, first time see diy kicap. I want to try this brand. Is important not to take much msg in our eating. The color and texture look good.

    ReplyDelete
    Replies
    1. yes true indeed! i’m happy that i found and got a chance to tried this premix too 😁 feel free to click the Oven Nini above, it’ll take you directly to their website so that it’ll be easier for you to check them out. 😁

      Delete
  13. Bagus. Setidaknya membantu untuk dapatkan kicap yang lebih sihat. Tapi kenapa tidak dalam bentuk kicap yg tak perlu kita masak ye?

    ReplyDelete
    Replies
    1. yes betul tu hehe..oh, mereka sediakan dlm bentuk premix untuk jaga kualiti dan juga sebab kalau terus buat dlm bentuk kicap yg sedia diguna tu, nanti sekejap je pulak jangka hayat tu kan so maybe takot membazir, unless if mereka nak buat style make by order..tp yg premix cmni pon dh memudahkan sgt dah 😁

      Delete
  14. This homemade organic kicap looks really delicious. I will definitely try to make this. yummy!! Thanks for sharing this.

    ReplyDelete
    Replies
    1. yes indeed, it’s yummy and can substitute the commercial soy sauce for good hehe. this premix make it so easy for us to make our own homemade. feel free to check them out yea, I’ve included their website link on Oven Nini above, it’ll take you directly to their site once you click it 😊

      Delete
  15. Seriously? First time hear about organize soy sauce and definitely this gonna be my choice. I wanna to have this!!!!

    Rachel

    ReplyDelete
    Replies
    1. yes indeed, this premix is so good and make it seriously easy for us to make our own homemade. i really loves it hehe. can click Oven Nini above and you’ll be on their website directly, easier to check out their other premix as well 😁

      Delete
  16. Awh thank you so much for this! The DIY on this looks easy enough to follow and it is always good when it is homemade. Will definitely meed to try this at home soon :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe my pleasure! yes indeed, this premix make it so easy for us to make our own homemade! feel free to check them out 😊

      Delete
  17. ehhh I never know that we can do our own Kicap at home! This recipe is so easy to follow and re-create =) Thanks for sharing dear!

    ReplyDelete
    Replies
    1. yes indeed, i totally love this premix as it makes it really easy for me to make my own homemade 😁 feel free to check them out, there are other premix that you can choose as well 😊

      Delete
  18. Wah..first time dengar psal pre mix utk buat kicap sendiri...bila da mixed and masak tu tahan berapa lama ye?and how much one pack premixed cosf u?

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe, totally recommended tau. bila dah masak tu kena simpan dlm fridge, boleh tahan 1 - 2 bulan mcm tu. untuk premix kicap ni RM30 for west malaysia. boleh check out website Oven Nini tu yea, click je pon boleh nnt direct je ke sana from here hehe. Macam2 lagi premix yg ada tau boleh tengok2 😊

      Delete
  19. Didn't know about this. Looks easy to mix and do at home, might try it.

    ReplyDelete
    Replies
    1. yes it’s super easy to make our own homemade with this Oven Nini premix! totally loves it 😁 feel free to check them out 😊

      Delete
  20. Wow! Homemade always healthy. Thanks for sharing with us.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe yes indeed. sure, my pleasure! 😊

      Delete
  21. It's great to have organic and homemade stuff... Healthy and yummy!let's dine with organic kicap.. hehe~

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe yes indeed! feel free to check them out 😁

      Delete
  22. Eh mudahnya nak sediakan. Tinggal sediakan chicken broth dan masukkan je pek nie. Serious mudah ! Nak beli jugak lah

    ReplyDelete
  23. wahhh seriously buat kicap sendiri menarik nya ! I nak try la this one kena bertukar ke makanan yang lebih sihattt

    ReplyDelete

Got something in your mind?
Shout here! :)

QeelaAini:RandomRainbow. Powered by Blogger.

Meet The Author

My photo

Qeela Aini | Makeup Lover, Food hunter, gadget freak & movie nuts. | Supermom that's into photography & travel as well :)
For work collaboration or reviews, kindly reach me at : 
qeelaaini@gmail.com.
Thank You!

Follow by Email

SushiVids!

Mention for a Follow back :)

They Are The Best!

Google+ Sweetie :)

Total Pageviews

Click Click :)

Choose Your Own Language :)

My Group

My Group
Heart Chat Bubble

My Page Rank

instagram, anyone? :)

Instagram

Live.Life.

Live.Life.