Jan 4, 2016

Dear The Bodyshop, please hear me

All these years I've been waiting and hoping for two selections to be produce again by The Bodyshop Malaysia, but seems like they'll never will up until today.
Each time I enter the shop, I'll never fail to look out for those two,
and even asking the sales representative there if they had or even planned to produce it again, hehe.

Those two are my favourite perfumes actually, Oceanus and Spring Orchid, which are so special to me as I wore them when I was still in high school (around 2003 - 2007) till they stop producing those two. These selections were always been my perfume selection at that time, and hell yeah they did got me hold lots of great memory with them back then. ๐Ÿ™‚

I didn't know if some of you guys did recognized or knew these two selections, or even loved it too as much as I do, hehe, but high five to those who felt the same way as I am!
To those who didn't know which one, there's the picture of those perfumes in my instagram account, evathechoms. Sorry for the inconvenience because somehow I can't attached the picture here, too bad! ๐Ÿ˜”
Anyhow, indeed I am glad that at that time I decided to keep these bottles, as if it's like I knew I'll never hold and wear them again, huhu.

Did you guys know why they stop producing it?
Up until this day I'm still wondering why.
Am I the only person who loved and bought those two of all of those years?
Nahh it couldn't be that though, right? Hehe.

So, yeah, I really hope they make those babies back, because I really like to wear them and I really miss to be in their smells again, hehe.
It's not necessarily living in the past, but those wonderful feeling, moment, that instantly came back to me whenever I smells those two, are just great and it makes me feels amazing too, just like old times. ๐Ÿ™‚
Dear The Bodyshop Malaysia, thank you for such wonderful products, be it in the past and even until now. Yet these two, really, are the most favourite and special to me from all of your other products and selections, and I really hope I can buy those babies again someday. ๐Ÿ˜Š

Thank you for stopping by here lovelies.
May you guys have such a great week!

Dec 16, 2015

Bucketlist Seorang Mama

Salam & hello lovelies!

Today Qeela nak share few stories & juga mohon bantuan anyone yang bermurah hati untuk tolong. hehe.

Firstly, nak share about last week. Alhamdulillah, ada rezeki untuk my daughter, Eva, menang contest dan pergi ke Istana Budaya untuk menyaksikan Hi5 House Of Dreams Live in Concert!



Tak sangka sangat boleh menang actually, sebab video yang Qeela upload tu dia macam tengah malu2 jugak lagi sebab Qeela record dia dance and sing along lagu Hi5 favourite dia, LOVE. hehe. Nak dance pon malu2, ha tengoklah tu. :)

video

Tapi alhamdulillah, Allah perkenankan niat & bucketlist Qeela untuk Eva kali ni. Kalau nak tunggu kami belikan, memang tak mampu lah nak bagi dia VIP ticket dan bawak tengok show tu kan..So, memang niat untuk dia dan family, sebab bila dapat ni, macam dah tolong hubby jugaklah kan, sebab kesian hubs kerja keras untuk provide & try the best for us, so, bila dapat tolong dapatkan ticked off bucketlist sendiri, then tengok diorang happy sangat dapat new experiences, memang tak ternilai rasanya. :')

Al maklumlah, bila tak mampu, at least Qeela nak cuba usaha dari cara & medium lain yang boleh. Contoh yang paling senang, daripada media sosial ni la..any contest dari instagram ke, facebook or web, even blogging, any peluang yang agak2 boleh, cuba jela kan. Sekarang pun tengah ada a few lagi on going contest yang Qeela masuk, berkaitan bucketlist Qeela & bucketlist untuk Eva jugak..hopefully adalah rezeki jugak kan..selalunya memang luck tak lekat kat Qeela if bab contest2 or nak dapat peluang ni, sampai kadang2 ada jugak nak give up, tapi then hope tu still ada dan bila pandang muka Eva, I was like, 'Ah cuba jelah kot2 ada rezeki dia.' :)

Hi5 concert tu, Eva memang totally enjoy & happy sangat dapat pergi, then bawak dia jalan2, kebetulan kat Mid Valley tengah ada chrismas punya props tu memang di suka tengok hehe. So totally on that day memang hari untuk dia. Puas tengok, dance & sing along dengan Hi5, siap belikan dia satu 'souvenir', then balik rumah pun tetap melayan Hi5 lagi hehe penangan best sangat tengok live agaknya tak puas. hehe. Here Qeela attached sekali few gambar & video masa concert tu di bawah yea, or uolls boleh tengok di instagram Qeela - evathechoms (anyone yang nak follow & nak followback if Qeela xfollowback lagi boleh mention and I will followback no worries - usually if dekat bio uolls ada letak link blog mmg Qeela terus followback hehe) ;)
Seriously, thanks a lot Malaysia Airlines & sis Farah Waheda atas peluang tersebut! Eva memang happy sangat! :D





video


Another bucketlist for Eva, actually teringin sngat nak bawak dia pergi USS, then jalan2 area Singapore macam Jurong Birdpark, Waterworld etc tu kan. sebab mesti dia suka jalan2 & tengok macam2 kat sana tu, especially USS yang lain sikit dari yang ada kat sini kan..sebab masa dapat bawak dia pergi Sunway Lagoon tu pun dia happy sangat dapat mandi manda & tengok haiwan2 di sana. :D
Well actually theme park yang kat sini pun banyak lagi yang belum ada rezeki nak bawa dia, so theme park thingy tu memang dalam bucketlist for Eva. Other, nak bawa dia jalan2, holiday vacation merata2, sebab kesian jugak if dapat berjalan pun asyik kat mall, or dekat2 rumah, or sekali sekala pantai / swimming, so nak luaskan pandangan dia jugak untuk dia having fun with new experience jugak kan..So those antara bucketlist for Eva yang paling on top la huhu.
Sekarang ni, hubby tengah focus untuk duit for incoming baby kami, so tu jugaklah yang buat niat nak membantu cara camni membuak2 jugak. Sebab penat hubby kerja, kalau dapat bawak diorang pergi mana2, mesti diorang happy sangat & hubby pun dapat lapangkan fikiran sikit kan, sian hubs susah payah to provide the best he can for us. :')  So since Qeela bukanlah siapa2 untuk dapat disponsor or diberi peluang job review any places, hanya dengan contest jelah harapan Qeela, chewahh hehe.

Okay panjangnya dah bercerita. Sorry if boring guys hehe. Okay here's yang Qeela nak mohon bantuan tu. Minta tolong like gambar Eva je kat post Qeela di page Kool Kidz Malaysia tu..hehe..tak susah kan uolls..hehe..yang ni untuk Eva, sebab kalau menang, bolehlah bawak dia pergi Legoland, hehe! So anyone yang bermurah hati tolong like  DI SINI yea ;)

Terima kasih tak terhingga buat yang sudi membaca, sudi menyinggah lagi blog ni, sudi tolong like & thanks again jugak yang tak terhingga kepada Malaysia Airlines & kak Farah. Thank you so much!

InsyaAllah, till next time lovelies! Have a great day ahead! ☺

Nov 5, 2015

Tips Memakai Kemeja Lelaki Yang Perlu Anda Tahu

Salam & hello lovelies!

In this entry Qeela nak share fashion tips sikit,actually buat para hero di luar sana hehe. Well, not necessarily just for guys, women pun boleh ambil tahu and get some ideas from it right ;)

As for guys, selain t-shirt, ada yang lagi suka dan choose kemeja as pakaian pilihan untuk digayakan. Did you know why? Yes, because berbeza dengan t-shirt, kemeja ni boleh / sangat sesuai dipakai untuk both kasual mahupun acara formal. Yet of course, mestilah di apply with some tricks such as disesuaikan dengan kombinasi seluar dan aksesori yang tertentu. :)

For me, as a wife, those are part of basic things yang fun & useful bila kita tahu sebab my hubby pun kinda more into kemeja, and those are great too, because especially when you're the kind of person yang people seems to seek for helps when it comes to fashion ;) So, for those yang suka pakai kemeja jugak, or yang kaki kena tanya tu, or yang berminat nak tahu apa cara pemakaian koleksi kemeja lelaki ni, let's roll! :D (feel free to click link tu untuk usha2 koleksi kemeja lelaki yang awesome2 yea guys!)

Basically, ada 3 cara yang I think well known, but sometimes, some people seems to didn't get it / do it right. So, let's see :-

1) Gaya Smart Casual
-  Gaya ni adalah bila uolls bergaya kasual but still nampak segak dan tak terlalu santai. The easy way untuk bergaya smart casual dengan kemeja ni adalah dengan menggayakannya with a pair of jeans yang bersesuaian, seperti yang uolls boleh tengok di gambar contoh di bawah yea :)
Haa gaya ni ramai yang pilih masa nak attend jemputan wedding or jalan2 etc kan, memang nice. But untuk yang pergi wedding tu hopefully elakkanlah pilih jeans yg jenis ripped or bertampal2 tu yea, tak appropriate la untuk majlis keramaian camtu tau..



2) Gaya Formal
- Okay for this pulak, kemeja tu dipakai dengan slacks or long pants, macam gaya biasa orang pergi kerja tu kan hehe..Since usually seluar slacks ni colournya tidaklah macam candy jeans tu so I think takdelah susah sangat uolls nak pairing / matching kan betul tak hehe. Moh tengok bro kat bawah ni gayakan ;)



3) Gaya Casual
- Last but not least, gaya kasual ni digayakan dengan memakai kemeja bersama seluar pendek. FYI, no matter apa jenis / material seluar pendek tu, actually bila digayakan dengan cara ni memang dah automatik menampakkan penampilan kasual kepada si pemakai tu tau :) Gaya ni sesuai untuk pergi mall, or beriadah jalan2 kat luar cuci2 mata di outdoor fiesta ke apa kan, haa memang smart & nice. Tak caya cuba uolls tengok contoh gambar ni hehe ;)


Note that apa2 pun yang kita pakai, kesesuaian colour & jenis in this case both kemeja dan seluar tu penting yea. So daripada all tips ni, jangan lupa sesuaikan dengan colour etc tu jugak untuk nampak extra handsome. Light accessories are better, especially untuk kemeja yang bercorak heavy. Anyhow, all the best untuk menstylokan diri anda semua & moga entri ni dapat memberi manfaat pada uolls jugak yea. :)

Thank you for reading & have a great day ahead! ;)

Sep 15, 2015

Khas Buat Para Peminat / Pencari Gadget

Salam & hello lovelies ☺

Indeed, entry kali ini berkenaan handphone.
Good news buat mereka yang sedang mencari or mengimpikan handphone baru especially iphone, mohon terjah sekarang ye :D


FYI, di second ig saya @thecubbyrehab (for biz only) dah ada jual phone original new & secondhand original, mostly iphone, dan ada juga samsung secondhand. Not only that, but yg tengah HOT sekarang adalah our special pre order original iphone 6, which is dgn harga yg super murah RM 1600, but limited time yea sebab open sampai 18/9 ni, and terus terang hanya untuk mereka yg sabar sebab pre order ni takes around 9 weeks, but come on harga murah gila offer ni guys sabar laa sikit kan hehe. Yes yg ni Malaysia set, siap warranty Apple 1 year. So cepat2 whatsapp saya yea +60162531170 if anda berminat or ada kawan2 or kenalan or sanak saudara sefamily yang nak beli :D


Okay yg ini pula list secondhand phone yg available so far :-

๐Ÿ‘‰secondhand phone original
๐Ÿ‘‰semua ada warranty seminggu dari kedai except samsung note 4.

1. IPHONE 5S 32GB MY SET GOLD 9.3/10
RM1690

2. IPHONE 5S 16GB GOLD MY SET 9/10
RM1570

3. IPHONE 5S 16GB SPACE GREY 9/10 LUARAN
FINGERPRINT PROB LAIN OK RM1340

4. IPHONE 5 32GB BLK 9.8/10
RM1270

5. IPHONE 5 16GB WHT
9.8/10
RM1240

6. IPAD MINI 1 CELULAR 32GB WHT 9/10
RM1290

7. SAMSUNG TAB S 8.4 SME
WHITE  8/10 - RM1290
GOLD 9/10 - RM1340

8. SAMSUNG NOTE 4 SME WARRANTY BULAN 3 2016
9.5/10
RM1930

9. S6 EDGE SME GOLD 32GB - RM2380

Serious memang berbaloi2. You guys boleh usha2 @thecubbyrehab on instagram tengok sendiri trusted seller ke idok hehe.
Selain handphone, ada travel package yg mantap totally worth it jugak yg korang boleh usha & jugak pelbagai preloved items still available cun melecun hensem menarik tertarik vintage rare pun ada :D
You guys terjah jela yea hehe. Pre order & secondhand phone yg saya mention di atas tadi uolls kena cpt2 grab tau sementara boleh & ada ni! whatsapp me now! +60162531170 ☺

Thank you, jaga kesihatan & have a good day semua! ☺

Sep 8, 2015

The Other Side Of That Viral Stories

Salam & hello guys ☺

Sehari dua ni kalau you guys perasan tengah viral balik kat social media about keburukan lens lah, jangan pakai lens lah etc. Kan? Setakat dua hari ni I've read two stories of it, both from teenage girls.



Well, reading their stories, then those comments etc from others tu makes me wanna throw my 2 cents as well. First story tu, katanya sebelah mata dia dapat infection, before that dia ada pergi beach etc and katanya dah jaga hygiene & only beli lens yang mahal. Pergi jumpa doctor, doctor bagi eye drop dulu etc, and doctor cakap semua yang pakai lens pasti kena, dan now adalah masa dia (that girl). The thing is, we don't know exactly who she is - sejauh mana details penjagaan lensnya tu, how's her lifestyle & environment - kalau pergi beach ke jln2 mana2 habuk/pasir masuk mata that thing boleh scratch cornea thus menyebabkan cornea abrasion hence infection, especially if kita gosok2 mata, or lens kering sangat kat tempat beraircond then jap camni jap camtu, or travelling anywhere yg we don't know for sure udara etc camne kan, well macam2 kemungkinan. Then, her details diagnosis - who knows that eye drop tak serasi hence membuatkan infection tu lagi teruk (since macam2 kes doc salah diagnosed ada, salah prescribed meds ada, ubat yg actually lagi make things worst lagi banyak, contohnya kes steroid cream for skin problem), plus doctor bukannya tuhan - that doc cakap macam tu as same as if tak makan ubat drugs based yang banyak side effects tu tak boleh baik, tak ambil that ubat nanti boleh mati etc, camtu. Point is yes memang kena careful pakai lens or maybe lps infection tu pakai lens buat lagi teruk but to just blame it blindly on lens only tak berapa kukuh kot. sebab umum tau if guna lens memang kena extra careful, hygiene kena totally jaga, persekitaran etc. and pilih lens yg betul & serasi betul dgn mata. kadang2, kita tak perasan banyak lagi faktor lain yg buat kita sakit etc cth pemakanan, or simple things yg kita rasa alah takde pape lah. or yang kita tak nampak, cth yg disebarkan through angin/udara/bhn kimia yg kita guna untuk kulit. sorry for her, but we just don't know for sure.. kalau nak buat lasik amboih orang kaya raya boleh laa, at least 10 or 20k mesti ada dlm tgn.

Second story, lebih kurang jugak just yang obviousnya dia yang dedahkan sendiri apa silapnya. Dia kata even dah jaga hygiene etc betul2 pun but still boleh kena, but dia ada cakap jugak dia pernah sampai lens tu hilang dalam mata sebab tidur tak buka lens etc, which, god, that's one of major NO for those yg pakai lens! selain kena selalu tukar solution tu, bersihkan lens betul2 etc, don't ever tidur pakai lens. so can you see? same point mcm di atas, but bezanya girl di atas maybe memang ujian dia terkena jugak mcm tu, but sorry for this girl, nampak sendiri kan macam mana?


Why do I even bother to talk about these? sebab I'm one of those yg dah lama guna lenses jugak. For me, everything ada pro and cons dia sendiri. Plus diri sendiri lah yg tentukan - like penjagaan etc. I pakai lens not for fun, but memang rabun, power belah kanan 550. I started with pakai spec dulu masa high school, umur 15 la +- eh, sbb senang nk salin notes. bersukan tak pakai sbb bahaya, kalau pecah kaca masuk mata lagi naya kan sebab sukan2 tu jenis lasak. so power makin up je (maybe sbb tak pakai spec all the time) lgpun pening gila bila pakai spec lama2. then 18 years old start pakai lens, alhamdulillah baik2 saja sampai sekarang 25 years old and still counting. Power lens pon kekal, takde naik2 lagi so far. Hopefully nothing happen la kan, insyaAllah, memang kena extra care etc. Ada org yg dh sampai berpuluh2 tahun pun still okay..based dari comments yg ada.

So, yes, setiap benda ada baik buruknya, I'm writing this so that we can think of it together, sebab sebok org dok share then tagged2 org2 yg pakai lens, dengan ada yg terus like 'haa jgn pakai lagi dh pakai spec je' etc, cpt sgt terikut2 la for me. if nk bg kat yg saje suke2 pakai lens tu i think masuk akal jugak lah camtu kan but cuba fahami jugak dulu keadaan org2 yg perlukan lens ni, & jugk org2 yg bukan just perlukan but dah lama gila pun pakai..for these 2 girls, sorry for what u've experienced so far, alhamdulillah dah sembuh kan, and thanks for sharing that but those yg main cakap je or cuba menakut2kan tu kat org2 yg perlu pakai lens tu, fikir2kanlah..tak salah untuk mengingatkan or nak share actually, but please with the right note on side yea.

These are only my 2 cents and real life experience. Don't get me wrong, I'm not totally backing up or anything about eye lenses ni, but it's just that ianya ada pro & con nya sendiri, tidaklah buruk semata. Everything, seriously everything, ada baik & buruknya sendiri. In this case, as for me, so far so good alhamdulillah. Lain orang lain caranya & pemikirannya kan, so if ada terkasar bahasa, or any sentences yg buat anda terasa or tak suka, I'm sorry yea. Thank you for reading though, feel free to drop what you think of on the comment section below. May you guys having a great day ahead! ☺

Sep 6, 2015

Harry Potter Fans? This Post Will Makes You Cry!

Salam & hello lovelies!

As controversial as the title sounds, well actually it's what I literally felt like when I saw my friend's update from her vacation, which I seriously wanted to go there too!
What's the connection with Harry Potter? Okay here we go :-

That place that I'm talking about is The Wizarding World of Harry Potter, located at Universal Studios Japan. But actually you can go to Universal Orlando, Florida USA as well, and coming soon this 2016 is at Universal Studios Hollywood, LA. God, seriously if you're totally a Harry Potter fan, you must be going crazy to go there!! - because that place is an overwhelming scale of all the place in Harry Potter stories, with meticulous details of them.

I know this might not be a latest news, but maybe there are still some of you guys who don't know about the existence of this magnificent place or never knew what it's exactly like, or never have the time to actually check it out, so let's scream together while checking them out shall we? hehe.

1) Harry Potter and The Forbidden Journey  in 4K3D

Like a dream comes true, here, you can enter Hogwarts on your own! You can explore Dumbledore's room, the Gryffindor's common room, the Defense Against Dark Arts classroom and many more, just like as we seen in the movies!


Then, try the thrilling journey on Harry Potter and The Forbidden Journey in 4K3D - The World's Largest Attraction - which uses state-of-the-art 4K technology and now in 3D for the first time in the world! Soar across the vast sky above Hogwarts at high speeds & experience the intensity of the thrilling immersive realism as the Golden Snitch races by as if within arm's reach. Finally you can experience Quidditch, how cool is that right!

2) Flight of the Hippogriff

You can also fly through the skies on the ride Flight of the Hippogriff, a family friendly rollercoaster that swoops and dives past Hagrid's hut. Ahh I wish I could really ride a Hippogriff, a cute creature is it!



3) Dining

My another excitement! Remember The Three Broomsticks? - a long established tavern in Hogsmeade which favoured by teachers and students of Hogwarts.

Of course, one of the must try is Butterbeer - a popular drink which is sweet, non alcoholic beverages (yeayyy!) that reminiscent of short bread and butterscotch (ohh yumsss) - can be enjoyed by children & adults.



4) Shops


In Hogsmeade - a village where wizards reside, there is an array shops frequented by students of Hogwarts.

In Honeydukes, you'll find sweets from the Harry Potter stories, including Bertie Bott's Every Flavour Beans and the Chocolate Frogs. Well, do you have the guts to actually try them then? hehe. hope you don't get the vomit flavour!


Ollivanders, a well known small, dusty shop to choose from a full array of wands, or you can purchase replicas of the Harry Potter film's characters' wands and more!


My Favourite Fun shop - Zonko's - the joke shop with an assortment of unique novelty items and jokes, and Dervish and Banges, carries all your Quidditch needs plus you'll find Hogwarts school uniforms, clothing etc!



In Filch's Emporium of Confiscated Goods you can discover items from caretaker Argus Filch's collection of treasures, confisticated from students of Hogwarts. Exciting isn't it?!

5) Street Entertainment

Enjoy a harmonic offering of songs by a choir of Hogwarts students, accompanied by their talented croaking frogs. Students represent each of the 4 Hogwarts houses - Gryffindor, Slytherin, Hufflepuff and Ravenclaw - and perform a range of familiar wizarding songs.

There are also cheer on the colourful procession of students from Beauxbatons and Durmstrong, who have come to Hogwarts for the Triwizard Tournament, and watch as they demonstrate their skill through enchanting performances.



Wheww, how do you feel now? Yes, the screaming of 'I wanna go there pleaseeeee arghhh!' right! hehe. sorry for making your life a bit terrible today, or if I have already ruined it, woops, hehe, but I just couldn't save this for myself. Let's altogether hope that we can really go there someday! Let's start saving hard, mates!

Thank you for reading, may you enjoy this entry and still, always, have a great day ahead! ☺

Jul 29, 2015

Dark Underarms? Read This To Get Rid Of Those!

Salam and Hello lovelies!

Happy Eid Mubarak to all Muslims readers,
I believe it's not too late to wish it to you guys now right? hehe.
Hoping you guys having the greatest of it each every day. :)

So, as my title above, DARK UNDERARMS.
I think it's our common problem here in Malaysia, right? As far as I know, these dark underarms are usually caused by regular uses of hair removal cream, shaving, excessive sweating, poor underarms ventilation, an accumulation of dead skin cells, or the use of alcohol-based deodorant/antiperspirants.

Well, no worries. I've got several simple & easy peasy ways to get rid of those annoying problems! All au naturel! :D
Seriously, real food solves almost everything. From health to everything, really! Let's check these out :-

1. POTATO

Rub a thin slice of potato on your underarms or grate the potato and apply its juice to those dark areas. Allow your arms to dry for around 15 - 20 minutes before washing it off with lukewarm water. Do this twice daily and allow the potatoes bleaching properties working their magic, without the irritation. You can do this using cucumbers as well. :)

2. LEMON

Rub a lemon wedge on your skin for a few minutes. Let it sit for 10 minutes then wash it off thoroughly. Mind you that lemon can be harsh, so applying moisturizer afterwards will helps, like evoo (extra virgin olive oil).

3. BAKING SODA

Mix baking soda and water to make a thick paste. Scrub it on those dark areas then wash the paste off and pat your underarms dry. Do this few times a week. Baking soda and cornstarch can also help to neutralizes odor.

4. VINEGAR

Mix rice flour with vinegar. Take the resulting thick paste and apply it during hot shower. Let the paste to dry for 10 - 15 minutes before rinsing it off with warm water. Repeat few times a week.

5. MILK

Mix 2 tablespoon of full fat milk, 1 tablespoon of flour and 1 teaspoon of plain yogurt to make a thick paste. Apply this paste on your underarms and leave it for 15 minutes before rinsing it off with cold water. Do this a few times a week.

There you go, all easy peasy ways right?! :D
Anyway, once your dark underarms are gone, you want them to stay gone, right? Here's what you can do :-

√  Try waxing your underarms instead of shaving - because when we shave, we raise the risk to have the development of ingrown hair, which can generate the dark underarm appearance. Waxing will ensure that the full hair strands comes right out of the follicle.

√  Try using coconut oil in place of shaving cream, it will leave your skin feeling smooth and soft the natural way! In addition, rubbing coconut oil also helps to clear up dark underarms as well.

√   Exfoliate your underarms once a week to prevent the build up of dead skin cells.

√   Try using a natural antiperspirant to control sweating and keep your underarms smelling good without applying a layer of harmful ingredients on your underarms.

In some instances, dark underarms can indicate a medical condition called acanthosis nigricans, which is linked to insulin resistance, obesity, hormonal disorders, certain medications and cancer. Talk to your doctor if you suspect a deeper issues regarding your dark underarms.
After all, good luck trying those ways!

Thank you for reading and stop by here. May you all have a great week ahead! :)