Jul 2, 2013

Can't Wait To Meet You! :D


Salam & hello readers :)

Harini just nak share something beneficial insyaAllah,
to us Muslims. 

Well as we all know Ramadhan is coming :D
Ada any niat tak bagi korang selain nak puasa penuh?
As for me, macam2 sebenarnya, I mean,
untuk diperbaiki lagi..
contohnya bab sembahyang, nafsu, pakaian, peradaban, etc..
Yelah lain orang lain caranya ye tak..
Ahhaaaa and paling penting, for me, sangat2laaa berniat nyaa
untuk cuba khatam Quran di bulan Ramdhan yang mulia itu..

As a mom now, kadang2 sedih jugak sebab kadang2 baru nk solat
baby dah terjaga la menangis la bagai, but takpelah, sabar,
Allah itu Maha Mengetahui kan..
tengok ni : 

This thing really had made my day :)

Okay tu bab lain. now Qeela nak share mcm mana nak khatam cara simple pula :

This beauty is on my wishlist :')

Al-Quran terdiri dari hampir 600 mukasurat, so if dibahagi dalam
30 hari, dah menjadi 20 mukasurat per hari.
Memang kalau tengok nampak mcm susah tapi kalau dibahagi-bahagikan
dalam setiap solat fardhu insyaAllah jadi mudah :)
Maknanya di sini, baca 4 mukasurat pada setiap selepas menunaikan solat.
Sehari kan ada 5 waktu jadinya kan ke dah 20 mukasurat/hari tu kan? :D
InsyaAllah dapatlaa kita khatamkan Al-Quran bersama2 di bulan Ramadhan nnt :)
Kot2 if ade tertinggal subuh, kita bacalaa 8 mukasurat masa zuhur atau 
4 mukasurat ketika mengqada'nya..cuba2lah kan..
Qeela pun mmg berniat sgt nk khatam tp apa2 pun kite cubalah sebaik mungkin :)

Moga Ramdhan kali ini membawa lebih keberkatan kpd kita.
Moga kita sama2 dpt selami kemanisan Ramadhan itu sendiri.
InsyaAllah, aamiinn.
Moga bermanfaat semua, wassalam :)
 


11 comments:

  1. wow that's surprisingly very useful, you just made my mission to finish Al-Quran this year a lot easier.. thanks hun :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. wow alhamdulillah, may we could finish it altogether, aamiinn :)

      Delete
  2. nak puasa dah kita kan,lepas ni guna cara ni untuk baca al-quran.kalau tak macam pening je nak habiskan.thanks!=)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe alhamdulillah, no biggie :)

      Delete
  3. sebab tu orang selalu kata anak-anak adalah jalan kita ke syurga..insyaAllah

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe yup insyaAllah aamiinn :)

      Delete
  4. InsyaAllah..sama2 kita tambahkan amal :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. insyaAllah, aamiinn :) moga bermanfaat pd semua :)

      Delete
  5. Blogger, jom ramai2 meriahkan! Segmen : Sebulan Berblog By Shakira

    http://lotsoflovebyshakira.blogspot.com/2013/07/segmen-sebulan-berblog-by-shakira.html

    ReplyDelete
  6. jadikan ramadhan kali ini yang terbaik dalam hidup..insyaAllah ^_^

    ReplyDelete
  7. Thank youu, insyaAllah aamiinnn :)

    ReplyDelete

Got something in your mind?
Shout here! :)