AqiqahCentre.com : Laksana Ibadah Aqiqah & Qurban secara online di Mekah!

Salam dan Hi lovelies! 

Apa khabar semua? Hopefuly semua baik-baik sahaja dalam keadaan kita semua sudah mula mco semula ni kan. Indeed today, I wanna share berkenaan ibadah Aqiqah dan Qurban, dan paling penting sekali ialah di mana korang semua boleh dapatkan servis untuk melakukan ibadah ini secara mudah melalui online dan pastinya trusted 100% okayy dengan AqiqahCentre.com ni hehee. 




Bagi yang bukan beragama Islam ataupun yang kurang faham mengenai ibadah Aqiqah & ibadah Qurban ni, let me terangkan serba sedikit dahulu yea? 

AQIQAH 

Gambar ihsan Google

Aqiqah menurut Islam adalah haiwan yang disembelih kerana bayi, atau untuk bayi yang dilahirkan, dimana haiwan itu disembelih pada hari mencukur rambut kepala bayi itu. Tradisi mencukur rambut bayi dengan penyembelihan aqiqah ini menunjukkan kegembiraan dan mensyukuri nikmat selain merupakan satu ibadah sosial dalam Islam. 


QURBAN 

Gambar ihsan Google

Qurban / korban merupakan ibadah penyembelihan binatang ternakan berkaki empat (dalam Al-Quran disebut Al-An'am) yang mana ianya dilakukan pada Hari Raya Aidil Adha / Hari Raya Haji yang mana jatuh pada 11, 12, atau 13 Zulhijjah mengikut kalendar Islam setiap tahun. Sembelihan ternakan korban itu kemudiannya akan diagih-agihkan kepada fakir miskin ataupun mereka yang memerlukan. 

Ibadah ini dijalankan bagi mengingati dan menghargai kisah ujian besar Nabi Ibrahim dan anaknya, Nabi Ismail, yang mana Nabi Ibrahim menunjukkan ketaatannya dan betapa tinggi ketaqwaannya kepada Allah SWT apabila Allah SWT memerintahkan untuk menyembelih anaknya, namun selepas itu diganti dengan Kibas. 

Hukum melakukan kedua-dua ibadah ini adalah sunat, ianya sangat digalakkan namun tidak wajib. Aqiqah dilakukan sekali seumur hidup (bagi setiap seorang anak) dengan daging sembelihan itu sunat diagihkan setelah dimasak, manakala Qurban pula dilakukan setiap tahun dengan daging sembelihan itu sunat diagihkan dalam keadaan mentah. Alright I hope dah boleh dapat gambaran serba sedikit mengenai kedua-dua jenis ibadah ni kan guys?

AQIQAHCENTRE.COM

Indeed I believe, rata-rata antara kita ni mesti ada masalah untuk mencari tempat yang sesuai bagi melakukan ibadah Aqiqah atau Qurban ni, terutama bagi yang tiada tanah lapang sendiri / di area rumah. Selain itu, susah juga kan nak siapkan segala peralatan mahupun pelbagai penyediaan untuk pengurusan ibadah tersebut, tambahan pula bila memikirkan kosnya yang mahal. Haa lagi satu yang common sekarang ni, bila bayi / ibu ada any komplikasi seperti jaundis dan lain-lain selepas proses kelahiran tersebut, makanya terlepaslah peluang untuk mendapat pahala pada 7, 14, dan 21 hari dari ibadah tersebut kan. 

So disinilah wujudnya AqiqahCentre.com ni, yang mana segala permasalahan kita seperti yang I sebutkan tadi dapat diselesaikan. Mungkin ramai yang sudah tahu atau pernah dengar mengenai AqiqahCentre.com ni kan? Ahaa bagi yang tak familiar, AqiqahCentre.com ni adalah satu platform yang menawarkan perkhidmatan untuk menguruskan ibadah Aqiqah & Qurban secara online kepada anda semua, yang mana ibadah tersebut akan diadakan di tanah suci Mekah. 


FYI, AqiqahCentre.com ni sudah mula beroperasi sejak tahun 2014 tau, namun mereka melancarkan penjenamaan semula pada tahun 2018. Mereka menawarkan servis buat seluruh rakyat Malaysia dan juga dibuka kepada yang tinggal di Singapore, Brunei dan lain-lain negara luar. Sembelihan dibuat setiap hari sepanjang tahun dan kita boleh pilih tarikh sembelihan yang kita mahukan tu tau, nice kan? 


KENAPA PERLU PILIH AQIQAHCENTRE.COM NI PULA YEA? 

Ahaa, antara sebab-sebab AqiqahCentre.com ni patut jadi pilihan utama kita adalah : 

1. Kita tak perlu bersusah payah & tak perlu keluar rumah pun untuk melaksanakan ibadah Aqiqah / Qurban ni, kerana dengan AqiqahCentre.com ni, semuanya 100% online. Tau-tau je dah settle semua so kita just keep calm je kat rumah hehe.

2. Harga yang ditawarkan adalah murah / mampu milik, iaitu hanya RM499 sahaja seekor. Gotta note that ibadah tu nanti akan diadakan di luar negara tau, so memang sangat berbaloi ye harga pakej mereka ni. 

3. Kita akan dapat bukti video beserta sebutan nama anak & juga sijil kayu untuk setiap peserta bagi pelaksaan tu nanti (kecuali bagi pelaksaan Qurban lah ye). For me, rasa exclusive macam tu dan boleh jadikan as lovely memory buat satu family, especially bila anak tu nanti pon boleh tengok sendiri video tu bila mereka dah besar nanti, best kan macam tu? Dahlah ianya dilakukan di tanah suci Mekah, Allahu special betul siap pakej dapat tengok proses sembelihan di luar negara di samping bersedekah pada yang memerlukan di serata dunia. Contoh sijil kayu tersebut seperti di bawah ni yea : 



4. Last but not least, semestinya kerana AqiqahCentre.com ni 100% boleh dipercayai. Mereka telahpun menguruskan sebanyak 21,000 sembelihan sejak tahun 2014 untuk ramai orang termasuk para artis juga! Korang boleh tengok sendiri I ada share beberapa testimoni / review pelanggan mereka di bawah ni okayy hehe. Memang terbaik! 

Antara artis-artis yang dah menggunakan khidmat AqiqahCentre.com, 
semua tersenyum riang yaa hehe 








Nampak semua pelanggan berpuas hati sangat dengan servis AqiqahCentre.com ni kan!


Okay bagi yang berminat, senang je tau untuk mendaftar / nak buat tempahan ibadah yang diingini tu, firstly go to website mereka : https://aqiqahcentre.com ataupun korang boleh click : https://aqiqahcentre.com/pakej-qurban-mekah ni, then nanti isi segala maklumat yang diperlukan kemudian buat pembayaran secara online. Like I said earlier, korang boleh pilih tarikh yang diingini yea, then just tunggu mereka jalankan ibadah pada tarikh tersebut. Video bukti nanti akan dihantar selepas 2 hari bekerja dari hari sembelihan, manakala sijil pula akan dihantar dalam masa 30 hari. Sangat mudah kan! 

For me, memang rasa tertarik betul nak buat ibadah Aqiqah & Qurban melalui mereka, sebab totally trusted (ada banyakkkk sangat review yang semuanya bagus-bagus dari pelanggan) dan siap boleh dapat video dan sijil tu kan, selain bila tengok gambar-gambar mereka di sana, nampak bersih, terjaga, dan bagus sistemnya juga. Kalau ada rezeki, insyaAllah, nak tempah dengan AqiqahCentre.com ni.  







You guys boleh check out social media platform mereka di sini okayy in case nak cuci mata dulu or for more updates hehee : 

Instagram : @aqiqahcentredotcom 

Facebook : AqiqahCentre.com 

Jangan lupa tengok pakej mereka tauu! Right on time juga ni memandangkan kita bakal menyambut Hari Raya Aidiladha nanti kan, haa sekarang ni mereka dah open untuk tempahan bagi ibadah Qurban tau. Macam biasa, dalam pada menempah tu, kita boleh berpeluang untuk menang hadiah juga guys! Kali ini, hadiahnya adalah Set Telekung dari Siti Khadijah okayy. Beruntung betul dalam pada niat nak sedekah korban, ada chance menang hadiah lagi, bestnya! Okay korang boleh terus menempah untuk Ibadah Qurban di : https://aqiqahcentre.com/pakej-qurban-mekah ni okayy, insyaAllah tak menyesal hehee! 


Okay guys, I think sampai di sini sahaja sharing I kali ni, hopefully memberi manfaat pada korang semua. Kalau ada yang pernah gunakan servis mereka, jemput-jemputlah share pengalaman atau pandangan korang kat comment section di bawah ni yea? Thanks a lot semua for stopping by, take care & stay safe at home okayy. Till then, have a great week and ahead lovelies! 


6 bubblynotes :):

  1. since sekarang tak boleh buat majlis, ini adalah pilihan terbaik. sama je dapat pahala jugak.

    ReplyDelete
  2. Zaman sekarang urusan untuk akikah dan Qurban telah dipermudahkan. Pernah join buat online kongsi adik beradik kemudian sedekah. Semoga semua umat Islam dapat manfaat dan lakukan ibadah.

    ReplyDelete
  3. bestnya dapat buat aqiqah di mekah, nak pergi makan modal pulak, senang buat je aqiqah online camni

    ReplyDelete
  4. Will share this with my Islam friends, I bet they are interested ! Thanks for sharing this with us ya~

    ReplyDelete
  5. Memang bagus ni, mudah bila dah buat secara online.. anak sedara Sis sendiri pun guna servis mereka.. alhamdulilah..

    ReplyDelete
  6. Bagusnya aqiqah centre ni. Now memang tak boleh nak buat majlis aqiqah sebab pandemik covid yang makin teruk ni. pada ibu bapa yg nk buat aqiqah tuk anak boleh la guna servis mereka :)

    ReplyDelete

Got something in your mind?
Shout here! :)

QeelaAini:RandomRainbow. Powered by Blogger.

Meet The Author

My photo
A Lifestyle mommy blogger whom into beauty, fashion, parenting, travel, food, motivation, gadget, event/entertainment, health, reviews, and many more! For any collaboration / review / invites / inquiries, feel free to email me at : qeelaaini@gmail.com Thank You!

Follow by Email

SushiVids!

They Are The Best!

Total Pageviews

Choose Your Own Language :)

My Page Rank

Live.Life.

Live.Life.