Today I nak share resipi beserta tutorial I masak kuih tradisional Agar-agar Santan Gula Melaka, sebabnya resipi yang I jumpa dan cuba ni memang serious sangat mudah, straight forward dan I think kalau tak reti memasak or tak pernah masak kuih pun, insyaAllah boleh menjadi tau! Best kan? Bestttt hehe ok jommm.
So actually, I dah ada share video resipi + tutorial untuk buat kuih ni di my Instagram dan TikTok as per usual, but nak juga laa share di blog ni kan, boleh I tulis panjang lebih sikit dan lebih detail dari kat sana hehe.
Asalnya, hubby yang teringin nak makan kuih ni haritu, since I ni tak pernah langsung buat kuih agar-agar santan ni, makanya I pun terjahlah google. Mula-mula nervous juga dengan permintaan hubby yang ni, al maklumlah tak pernah buat kan..but then lepas cari-cari resipi di google & finally I tengok resipi dari link yang hubby ada share kat I dari yang dia ada first tengok tu, laaa, senang simple jee rupanya bahan-bahan dan cara nak buat diaa hehe!
Hasil dari pencarian I tu, ada perbezaan juga cara untuk buat kuih ni sebenarnya yea. Some ada guna 2 jenis santan dan juga siap tapis campuran tu nanti. Tapi resipi yang I ikut dari Pesona Putri ni, memang senang betul dan Alhamdulillah menjadi yee even tak guna 2 jenis santan dan bertapis bagai tu hehee. Pokoknya, kena ikut anggaran jumlah bahan yang diperlukan tu, insyaAllah first buat pun boleh menjadi hehee. So thanks to Pesona Putri for her sharing!
Okay jom tengok bahan-bahan & cara yang I buat di bawah ni yea :
AGAR-AGAR SANTAN GULA MELAKA
Bahan-bahan :@qeelalalala ##MYFoodie ##cooking ##kuih ##kuihtradisional ##agaragarsantan ##agaragarsantangulamelaka ##fyp ##tiktokmalaysia ##foryou ##foodlover ##malaysianfood
♬ Aesthetic Girl - Yusei
Bahan A :
1 pek agar-agar tali
150g gula melaka (I guna 3 1/3 ketul kecil dari dalam video, or boleh guna 2 ketul yang besar)
800ml air (anggaran dalam 3 cawan)
50g gula pasir (I guna organic sugar that's why nampak brownish yea dalam video tu)
secubit garam
daun pandan
Bahan B (dikacau bersama secara berasingan) :
1 biji telur
600ml santan
Cara-cara membuat :
1. Didihkan air, kemudian masukkan agar-agar tali, masak sehingga ianya larut.
2. Setelah agar-agar tali tadi larut, masukkan daun pandan, gula melaka, gula pasir, beserta secubit garam. Masak hingga mendidih, kemudian kecilkan api sedikit, biarkan seketika.
3. Sementara air gula tadi sedang dimasak, sediakan Bahan B di dalam bekas yang lain - campurkan santan dan telur, pukul / kacau dua-dua bahan itu bersama. Kemudian, masukkan campuran Bahan B ini ke dalam campuran Bahan A (air gula yang sedang dimasak tadi), sedikit demi sedikit sambil kacau.
4. Pastikan terus sentiasa kacau campuran tadi untuk beberapa minit, kemudian tutup api.
5. Masukkan campuran tersebut ke dalam bekas atau loyang, biarkan hingga ianya betul-betul telah sejuk dan mengeras. Menariknya, kita akan dapat lihat campuran tadi automatically terasing / terpisah kepada dua bahagian, yang mana you guys dapat lihat seperti yang I tunjuk dalam video I tu yea. Dari pembacaan, ianya terhasil asbab kita sentiasa terus kacau campuran tadi seperti yang I mention dalam step ke 4 tadi yea hehee.
6. Alright dah siap, tapi I masukkan dalam fridge dulu sebelum potong dan makan, sebab lagi umphh bila makan sejuk-sejuk tu hehe.
Nampak macam panjang, tapi senang dan simple je nak buat sebenarnya, don't worry okayy. Jumlah gula tu pun boleh adjust sebenarnya, ikut citarasa kemanisan masing-masing. Kalau ikutkan yang I buat ni, I think rasanya ok laa secukup rasa ikut tekak I, tak terlalu manis dan tak tawar pun. Terpulang kat you guys punya anggaran okayy.
Alright sampai sini je sharing I kalini, mudah-mudahan ianya bermanfaat hehe. Thanks for stopping by tauu, dan selamat mencuba yea to you guys! Take care!
0 bubblynotes :):
Post a Comment
Got something in your mind?
Shout here! :)