Aug 26, 2013

Giveaway 2013 By Jaja




The top 3 most wanted gifts are :

1. Polaroid Camera
2. Purr, Katy Perry's perfume
3. Keychain

:D

#Super easy. Let's try it fellas! 
Just click the link above :D
May the odds be in my favor. Hehe. Have a great day!

Aug 23, 2013

"Everyone's But Me."


Sometimes u might felt left out.
Too small and too tiny.
Too nothing for everything.
While watching or facing with the facts 
and activities of the peoples around u,
sometimes u ran out of strength 
or motivation to gathered your own 
silver lining.
Then tend to comparing your life with them,
thinking of this and that, etc.
till everything went wrong.
Wait, seriously u wanna do that?

Come closer lovelies.
Come on nearer u special people..
I know how hard it is sometimes to fight
in your own battle.
Yes, it's your own.
Cause if u look back and think calmly,
there are nothing to be compare to.

Do u forget that u have Him?
He's the greatest planner of all.
Just choose faith over worry.
Choose grateful over anything else.
Whenever u feels bad, or down exactly,
That's the time that He misses u.
That's the time that u should change
the edge of your perspective.
And sometimes, that's the time that
the truth will be reveal too!

U feels like u're nothing, but truth is,
u do have the things that others didn't.
U feels like u have nothing, but truth is,
u do have things that others don't.
And don't forget all those blessing from Him
that u wouldn't ever could count on..
rather than others, u're always the luckier person.
Yeah even again, action speaks louder than words.
But trust me, u do wanna digest all of these words.
U do need them, really.
Not just it's for the comforting's sake,
but it's the truth, like literally.
U will see them, only when
u're allowing yourself to. :)

P/S : "What is it that u seek? 
Do u seek what is transitory? 
Or everlasting?" - IslamicThinking :')

~have a great night~

wassalam. :)



  

Aug 21, 2013

Kita Semakin Hampir - Part 2


Salam semua..
Malam ni, seperti yang dijanjikan, Qeela akan sambung lagi..
Sebelum tu, bg yg baru ikot post ni, boleh tgk part permulaan DI SINI ye..
Okay, Mari kita baca kisah pendeta Yahudi ini.

Ketika Nabi Muhammad selamat diangkat menjadi Nabi yang berpangkat Rasul,
baginda telah hidup di tengah2 masyarakat yang benar2 Jahiliyah,
dalam ramai-ramai rumpun Arab di sana, terdapat beberapa orang bangsa Arab 
di Mekah yang masih mempunyai sifat ragu-ragu tentang status kenabian manusia 
yang bernama Muhammad ini, lalu dalam ramai2 yang mempunyai perasaan was-was itu,
datanglah 1 idea aneh dari sebilangan orang Arab itu, Kata mereka:

“Apa kata kita hantar utusan & perisik ke Madinah untuk berjumpa dengan pendita
Yahudi nak? Kerana dengar khabarnya mereka inilah golongan yahudi yang kenal
dengan status kenabian seseorang manusia itu.”

Dipendekkan cerita, sampailah rombongan utusan Arab (yang telah ditaja itu),
bertolak dari Mekah tiba ke Madinah, langsung bertemu dengan pendeta Yahudi yang dimaksudkan lalu mengemukakan keraguan mereka selama ini,
dengan serta merta pendeta Yahudi itu merespon:

tanyakan kepada Muhammad 3 soalan ini, jawapan kepada soalan ini hanya manusia bertaraf nabi & rasul sahaja yang boleh jawab:
1- Siapakah pemuda yang tua tetapi mereka adalah remaja.
2- Cerita perjalanan seorang raja yang merantau dari barat ke timur.
3- Tanyakan pada Muhammad tentang roh / rahsia langit.

Okay, bagi Soalan 1 & 2 jawapan itu diberikan di dalam Surah Al-Kahfi.
Manakala Soalan 3 jawapan itu ada di dalam Surah Al- Isra’.

Begini huraiannya:
Rasanya semua sedia maklum bahawa Raja Zulqarnain adalah raja yang benar-benar memerintah timur & barat mengikut ordernya yang berlandaskan syariat Islam.
Beliau adalah seorang lelaki yang berpangkat Nabi memandangkan Allah pernah
berfirman kepadanya melalui 1 rekod wahyu di dalam Al-Quran, Surah Al-Kahfi 
yang berbunyi:

[ayat 86] “Sehingga apabila ia sampai ke daerah matahari terbenam, ia mendapatinya terbenam di sebuah mata air yang hitam berlumpur, dan ia dapati di sisinya satu kaum.
Kami berfirman:
"Wahai Zulkarnain, Pilihlah sama ada engkau hendak menyeksa mereka,
atau engkau bertindak secara baik terhadap mereka. ”

Begini kisahnya:
Sepanjang misi perjalanannya menuju ke timur dari arah barat sehinggalah kepulangan
beliau kembali ke arah barat dengan melalui pergunungan timur eropah,
baginda ditakdirkan untuk berjumpa dengan 1 bangsa di sebalik gunung yang agak kaya.
Bangsa ini kaya kerana bangsa ini mempunyai industri tempatan yang berasaskan logam.
Sungguhpun mereka maju, namun baginda Raja Zulqarnain kurang memahami bahasa tempatan bangsa ini memandangkan bangsa ini tidak bercampur dengan tamadun luar.
Selepas mendapatkan jurubahasanya, baginda telah dimaklumkan hasrat bangsa bawah

gunung itu dengan permintaan mereka seperti ini:

Kitab Al-Quran, Surah Al-Kahfi:
[ayat 94]Mereka berkata:
"Wahai Zulkarnain,
sesungguhnya kaum Yakjuj & Makjuj (di sebalik gunung dari Timur Eropah itu) sentiasa melakukan kerosakan di bumi (kami di sini); oleh itu, setujukah kiranya kami menentukan sejumlah bayaran kepadamu (hasil industri tempatan kami yang kaya ini) dengan syarat engkau membina sebuah tembok (besi keluli tahan karat) di antara kami dengan mereka ?"
[ayat 95]Dia (Zulqarnain) menjawab:
"(kekuasaan dan kekayaan) yang Tuhanku jadikan aku menguasainya, lebih baik (dari bayaran upah dari tamadun kamu); oleh itu bantulah aku (bersama tentera-tentera aku) dengan tenaga (kamu beramai-ramai), aku akan bina antara (tamadun) kamu dengan mereka (Yakjuj & Makjuj “Yahudi Eropah”) sebuah tembok penutup yang kukuh.
[ayat 96]Bawalah kepadaku ketul-ketul besi"; sehingga apabila ia terkumpul separas tingginya menutupi lapangan antara 2 gunung itu, dia pun perintahkan mereka membakarnya dengan berkata:
"Tiuplah dengan alat-alat kamu" sehingga apabila ia menjadikannya merah menyala seperti api, berkatalah dia (Zulqarnain): "Bawalah tembaga cair supaya aku tuangkan atasnya (menutupi logam besi ini supaya tidak karat)".
[ayat 97]"Maka mereka (Yakjuj & Makjuj manusia dari timur Eropah itu) tidak dapat memanjat tembok itu, dan mereka juga tidak dapat menebuknya (membuat lubang).
[ayat 98]Berkatalah Zulkarnain:
"Ini ialah 1 rahmat dari Tuhanku (kerana dunia selamat dari serangan Yakjuj & Makjuj);
dalam pada itu, apabila sampai janji Tuhanku, Dia akan menjadikan tembok itu hancur lebur (sudah pun hancur pada zaman Nabi Muhammad), dan adalah janji Tuhanku itu benar".

Untuk pengetahuan sidang pembaca sekalian, sebelum kita back to the future, kita perlu go to the future semula, mari kita lihat apa sebenarnya Tamadun Yakjuj & Makjuj ini,
apa benar ke teknologi mereka sentiasa terkemas-kini pada setiap zaman?
Jawapannya adalah ya,
Sy akan hidangkan kepada anda 1 peristiwa yang belum lagi terjadi tapi pasti terjadi dan ia pasti berlaku (dgn izin Allah), mari kita pergi ke masa hadapan dengan rekod hadis di bwh:

Hadis Sahih, Nawas Bin Sam’an R.A. (dalam hadis yang panjang)
bahawa Nabi Muhammad (SAW) pernah berkata:
Allah kemudian mewahyukan kepada Nabi Isa a.s. (pemimpin akhir zaman),
“Aku telah lepaskan makhlukKu (Yakjuj dan Makjuj, bangsa Yahudi Eropah)
yang tidak terlawan oleh sesiapa pun.
Oleh itu bawalah hamba-hamba Ku (pengikut Isa & pengikut Mahdi)

yang bersamamu itu berlindung di Bukit Thursina.”

Jadi, apa kaitannya ya ?
Kaitannya ialah sekuat mana pun Allah dah lantik seseorang pemimpin untuk menguasai
dunia ini dengan sistem pemerintahannya yang dikuasai itu,
kalau Allah cakap tiada 1 pun tamadun atau bangsa yang boleh kalahkan kelompok
manusia yang digelar sebagai Yahudi Eropah = Yakjuj & Makjuj, Maka,
memang tak dapatlah Yakjuj & Makjuj (Yahudi Eropah) itu dikalahkan.

Dan fakta ini telah merentasi zaman !!!
Al-Masih Isa yang dikurniakan hikmat untuk berjaya membunuh Al-Masih Dajjal yang
merancang ribuan tahun menakluk manusia & isi bumi ini pun tidak mampu menangkis
kelompok serangan Yakjuj & Makjuj (Yahudi Eropah), baginda juga diperintahkan

Allah untuk menyorok di sebalik gunung Thursina !!!

Maka dengan itulah,
Saya bawa anda kembali “back to the future”.
Sungguhpun Raja Zulkarnain mempunyai status kenabian malahan mempunyai kerajaan
yang besar melampau dengan kekuasaan tentera dunia yang tiada tandingannya,
tapi kenapa Zulkarnain tidak memilih untuk menghapuskan sahaja terus makhluk
Yakjuj & Makjuj (Yahudi Eropah) daripada terus hidup di dunia ini ???
Sebab dia kan ketua tentera dunia?Kenapa tak habiskan sahaja riwayat mereka…?
Raja Zulkarnain yang mempunyai tentera terhebat dunia di zaman itu pun berfikir banyak
kali untuk menumpaskan bangsa Yakjuj & Makjuj (Yahudi Eropah) ini, lalu membuat keputusan yang sama hasil dari cadangan pemimpin tempatan di kaki
gunung itu lalu terlaksanalah idea pembinaan TEMBOK KELULI yang pertama di
dunia. Jawapannya ialah baginda Raja Zulkarnain akur dengan musuh terakhir ini kerana

Yakjuj & Makjuj (Yahudi Eropah) ibarat seperti tanah jerlus, lagi banyak anda bergerak, lagi cepatlah anda tenggelam.  Raja Zulkarnain sedar dengan tindakannya mendaki ke arah sebalik 2 gunung itu dengan niat hanya semata-mata untuk menghapuskan Yakjuj & Makjuj (Yahudi Eropah) pasti berkesudahan kekalahan dan mati yang sia-sia pada semua tenteranya. Ini terjadi kerana walaupun di saat itu, Yakjuj & Makjuj (Yahudi Eropah) tidak
menguasai dunia, tapi Tamadun Yakjuj & Makjuj (Yahudi Eropah) hanya membuat
kerosakan di kawasan liputan industri logam itu sahaja, dengan itu, tergeraklah hati Raja
Zulkarnain untuk terus menyokong idea pembinaan TEMBOK KELULI setinggi
gunung itu memandangkan itulah antara bidang yang arif oleh penduduk setempat yang
baginda sukar memahami tukar kata mereka. Maka terjadilah peristiwa pembinaan TEMBOK KELULI kukuh ini, sehinggalah kisah Zulkarnain yang agung ini hanya beredar di kalangan tentera , beredar dari mulut ke mulut penduduk bawah gunung itu, dari zaman berzaman cerita ini menjadi sebutan, menjadi fantasi, menjadi ilusi, ilusi menjadi cerita2 tidur, cerita2 ini menjadi dongengan apabila kisah ini sudah berusia ribuan tahun akibat peredaran zaman, dan mereka2 yang percaya kisah ini bukan kisah dongeng hanyalah pendeta yahudi yang diperturunkan kisahnya dari zaman ke zaman, sehinggalah terjadinya pertemuan antara pendeta Yahudi dengan era hidup Nabi Muhammad, maka turunlah Surah Al-Kahfi tersebut.

**Kawasan pergunungan tersebut adalah Pergunungan Caucasus, Utara Georgia, Russia.
Kawasan ini dikenali sebagai Lorong Dariel atau Daryal (Dariel Pass, ketinggiannya ialah 3,950 kaki atau 1,204 meter dari aras laut). Kedudukannya berhampiran dengan Sungai Terek. Terdapat satu jalan tentera Georgia yang merentasi lorong ini (ini baru saja dibina oleh Rusia tahun 1850'an) dan sejak zaman silam ianya terkenal sebagai lorong yang dilalui untuk tujuan menjajah. Pada zaman silam, Lorong Dariel ini juga dikenali sebagai Gerbang Alan, atau Gerbang Caucasia, atau Gerbang Iberia. Gerbang Caucasia juga sering disebut sebagai "Pillars, Stronghold" atau "Iron Gate of Alexander The Great" oleh penulis-penulis klasik. Barat juga menganggap bahawa Tembok Zulkarnain (Gerbang Caucasia) ini dibina untuk mengepung Gog dan Magog (Yakjuj & Makjuj) dari melakukan keganasan dan kerosakan yang lebih banyak. Pada hari ini, lambang Georgia (matahari, bulan dan lima bintang) kononnya adalah sempena lambang Iskandar (Zulkarnain). InsyaAllah nanti sy ceritakan lebih lanjut mengenai Gunung ini.

Dariel Pass
Baiklah sebelum kita pergi lebih jauh, mari kita lihat siapa sebenarnya Yakjuj & Makjuj ni.
Yakjuj & Makjuj:
- adalah keturunan langsung dari Yafith Bin Nabi Nuh selepas banjir besar sedunia.
- mereka bukan makhluk bawah tanah ataupun raksasa dari masa hadapan !!!
- merupakan manusia biasa berjantina lelaki & perempuan.
- mempunyai jangkahayat hidup sama banyak dengan umur manusia sezamannya.
- pandai mewarisi ilmu & senireka perang merentasi zaman & memperbaikinya.
- pernah hidup sezaman Raja Zulkarnain namun tidak pernah bertembung.
- sudah terlepas dari tembok besi keluli setinggi gunung sejak era Nabi Muhammad
- menguasai banyak tempat di timur eropah.
- hari ini mereka mengaku diri mereka sebagai sebahagian dari Yahudi.
- hari ini Yakjuj & Makjuj saya gelarkan = Yahudi Eropah.
Amaran Penting:
Sebelum anda mengenali lebih dalam siapa Yakjuj & Makjuj, saya ingin benar dedahkan secara drastik & mendadak, salah 1 simbol Yakjuj & Makjuj (Yahudi Eropah) yang telah berjaya menguasai semua pakaian dunia, ianya hampir dipakai oleh semua lapisan masyarakat dunia, tidak mengira bayi, kanak-kanak, remaja, dewasa, ataupun orang tua,
baik yang miskin mahupun kaya, dan juga tak mengira agama apa yang anda anuti,
mempunyai unsur pengaruh Yakjuj & Makjuj (Yahudi Eropah).

Apakah dia itu ? ------> SELUAR JEANS BIRU


Ketahuilah, setiap bangsa sepatutnya mempunyai budayanya sendiri,
setiap bangsa sepatutnya mempunyai pakaiannya sendiri sesuai dengan citarasa bangsa
itu asalkan pakaian & budaya sesuatu kaum itu menutup aurat dan kekal mempunyai
nilai-nilai budi dan sopan pada ciri-ciri pakaian & budaya kaum itu.
Tetapi selepas keluarnya Yakjuj & Makjuj (Yahudi Eropah) dari tembok besi keluli
binaan Raja Zulqarnain & tentera-tenteranya itu, seluruh dunia beransur-ansur berubah,
perubahan ini tidak datang sekelip mata, tetapi menyerap perlahan-lahan pada cara hidup setiap umat manusia tidak mengira apa bangsa manusia itu di planet ini.
Maka ciri-ciri yang ada pada manusia hari ini telah dikuasai secara perlahan tanpa
kebanyakan dari anda yang perasan, walhal suadara-mara terdekat kita ada ciri2 ini, dan boleh jadi anda juga mempunyai ciri-ciri ini, apakah ciri-ciri tamadun Yakjuj & Makjuj (Yahudi Eropah) itu, akan dikupaskan pada bab seterusnya.
Maka apa yang telah berlaku di seluruh dunia ini amat bertepatan dengan kuasa bangsa
Yakjuj & Makjuj (Yahudi Eropah), di mana hadis di bawah dipetik sekali lagi untuk
bacaan anda. Ianya bukan kepada skop tentera sahaja, tapi hampir semua cabang “alat”

yang kita bergantung untuk hidup ada bayang-bayang sentuhan Yakjuj & Makjuj (Yahudi Eropah).  Tidakkah anda perasan, tidak ada 1 tamadun pun di dunia ini sebelum era Nabi Muhammad, yang berkesudahan memaksa secara rela dalam jangka masa yang panjang kepada rakyat tempatan atau kawasan jajahannya, dengan mengikut budaya dan cara hidup tamadun yang memerintah ? Ya, memang tidak ada !!!
Tetapi apa yang berlaku pada hari kita bernafas hari ini terlalu berbeza, bahawasanya kita hari ini benar2 hidup di tengah2 tamadun bangsa dari Yakjuj & Makjuj (Yahudi Eropah).
Mari kita lihat mengapa:
- sebelum Yakjuj & Makjuj (Yahudi Eropah) mencampuri & bergaul dengan penduduk dunia, setiap bangsa di dunia ini mempunyai bahasanya sendiri, pakaiannya sendiri, makanannya sendiri, tulisannya sendiri, cara hidupnya sendiri, pendidikannya sendiri, dan cara hiburannya tersendiri mengikut bangsa itu.
- tetapi selepas Yakjuj & Makjuj (Yahudi Eropah) terlepas dari tembok besi
keluli setinggi gunung itu, dan mencampuri penduduk dunia secara beransur ansur sehingga melangkaui perjalanan 1400 tahun, hari ini anda sendiri telah menyaksikan seluruh dunia telah menggunakan 1 bahasa yang sama, 1 cara hidup yang sama, 1 makanan yang sama, 1 nyanyian yang dikongsi bersama, 1 hiburan yang sama, 1 matlamat yang sama, 1 corak pemerintahan yang sama di hampir semua negara, 1 cara bekerja yang sama, 1 cara berdagang yang sama, 1 matawang yang sama, 1 jalan ke arah globalisasi dunia, 1 dunia, 1 order yang sama, dan yang paling penting sekali, hampir seluruh negara di dunia ini,
mempunyai 1 slogan yang hampir sama pernah dipopularkan oleh negara Israel,
iaitu slogan 1 negara 1 dunia, yang kini terjadi pula pada negara Melayu, iaitu
slogan 1 Malaysia. Maka terjadilah apa yang hari ini anda dengar di radio dan di
TV, sebagai 1 Masyarakat Dunia, dan proses inilah yang dinamakan Globalisasi.


- istilah globalisasi telah dilancarkan oleh Yakjuj & Makjuj (Yahudi Eropah)
dan sedang hangat disambut di hampir setiap daerah di setiap negeri pada setiap
negara di setiap benua di bumi ini.
Ciri-ciri yang ada pada manusia hari ini telah dikuasai secara perlahan tanpa kebanyakan
dari anda yang perasan, walhal saudara-mara terdekat kita ada ciri-ciri ini, terkadang tu,
perayaan yang tak pernah disambut oleh orang Islam sejak ribuan tahun dahulu, sudah
mula disambut oleh keturunan Islam hari ini akibat pengaruh dari ciri-ciri tamadun
Yakjuj & Makjuj (Yahudi Eropah) itu. Apa yang telah berlaku di seluruh dunia ini amat bertepatan dengan kuasa bangsa yang dimiliki oleh Yakjuj & Makjuj (Yahudi Eropah).

** More about Yakjuj & Makjuj, Zon 999 & 72, etc to be continued di Part 3 insyaAllah.. **

Have a great night & Wassalam.. 

OHBlogger Blogger Baru



Nama
Qeela Aini

Nama Blog
Random Rainbow

Sebab pilih nama tersebut
Qeela pilih nama Random Rainbow tu sebab firstly, Qeela suke sangat
dgn rainbow (pelangi) - kadang2 bile sedih ke serabut ke ape, bile tgk pelangi,
rase happy, tenang :) Selain tu, if jumpe pelangi muncul lepas hujan tu
amboi kemaen happy & ceria tau jadinya, hehe. Sebab yelah, rainbow ni kinda
rare jugakla, if ade luck lepas hujan tu adela nmpk dia muncul kan.. :)
Okay as for random pulak, sebab blog ni isinya mmg so random / pelbagai.
Macam2 yang Qeela share, cerita & selitkan dlm blog ni as long as ianya 
useful / beneficial / best etc, untuk either pedoman Qeela sendiri & jugak untuk 
semua. Tapi kadang2 tu adeje yg untuk santai2, mcm cerita2 / facts2 yg cambest 
ke tu kan. hehe. Qeela jarang bebel kisah seharian sendiri kat sini, except for 
cerita2 or puisi / thoughts hasil nukilan / originally dari  Qeela sendiri yg ade 
'isi' (bermanfaat). So Qeela banyak jadikan macam personal online notebook / 
'nota usrah', di mana ada kisah2 motivasi, cerita2 yg inspiring, apa2 berkaitan 
agama / Muslim, dunia, life, experiences, art, etc dlm blog ni. Mmg sgt mcm2 laa. 
And yg mcm2 ni la untuk di share sama2 either untuk tambahkan ilmu, senyum, 
naikkan semangat & everything dlm pada our life goes on ni.
So dgn itu, jadilah nama 'Random Rainbow' :) 
Err agak2 nmpk ke ape Qeela cube sampaikan kt sini? (^^!)

Link Blog :
http://ourrandomrainbow.blogspot.com

Mula berblogging :
Mac 2013

Tujuan berblog :
Tujuan asal berblog ni sebenarnya untuk Qeela kumpul / luah / share any kind 
of things (seperti yg disebutkan di atas tadi) so that later senang Qeela nk bace 
& rujuk semula etc. Selain tu mmg nk jdkan blog sebagai medium berkongsi,
sebab memang minat menulis & membaca. In addition, boleh jugak Qeela 
tajamkan skill penulisan, dan dalam masa yang sama boleh jugak tmbh ilmu etc 
& rakan2 baru dari sini dengan usha2 update2 dari rakan2 blogger yg lain :)

Sebab sertai segmen ni :
Qeela tertarik nk join segmen ni sbb utamanye ialah syarat yg sgt mudah :D
Then, ambil peluang yg super senang ni untuk try memperkenalkan blog jugak 
selain who knows kalau2 terpilih nanti kan ade hadiah bonus berupa wang tunai.
Ade mase terluang ni grab jela peluang yg ade dpn mate ni kan, tak rugi ape pun :)

Okay cukuplaa ni kot, hehe. Pada yg nk join, especially blogger baru mcm Qeela ni, 
sgtla digalakkan oleh Bro Hasrul kite tu untuk join segmen ni. Just klik kt link bwh 
banner tu je yea :)

Wassalam :)



Segmen : 1st Segmen Singgah Blog Saya




Aug 20, 2013

Kita Semakin Hampir


Salam semua..
Harini Qeela tergerak nk berkongsi sesuatu yg penting khususnya
untuk semua umat Islam. Memandangkan semakin hari
semakin terserlah, dan ada yang sudah mula memperkatakannya,
eloklah kiranya kita berkongsi ilmu demi kepentingan di sana
& Islam khususnya. Kalau diikotkan, banyak sgt yg perlu
& boleh diceritakan, tp takpelah Qeela cuba bg seringkas dan
sepadat yang boleh ye. Selama ni pun dah cuba kongsikan,
tp yelah org2 kita ni if bnde2 cmni susah sket.
Ni pun maybe ade yg terus skip, ckp nonsense etc. 
Okay. Let's just begin.

Sedarkah anda kita mmg sudahpun di akhir zaman?
Sedarkah anda kita sudahpun berada di dalam sistem Dajjal,
tamadun Yakjuj Makjuj & even sedang pun berhadapan dgn mereka?

Mungkin ada yg tak sedar, mungkin ada yg masih tak tahu, 
mungkin ada juga yg tahu tetapi kadang2 alpa / lupa.
Takpe, sama2 kita saling ingat-mengingati.
Qeela pun selalu buat ulangkaji, baca balik & cari sebanyak
mungkin ilmu lagi & berusaha to be prepared.
Ye, kadang2 kita leka, kdg2 kita alpa & lupa dek dunia.
But it's okay, as long as kite still tetapkan kaki on track.
Selalu membaca supaya tak mudah lupa.
Okay, bagi yg mahukan details, umm, okay, kite mulekan dgn
pengenalan kpd kaum Yahudi / Bani Israel dulu ya?



Yahudi merupakan keturunan langsung dari Nabi Ishak melalui ibunya Sarah iaitu 
isteri pertama Nabi Ibrahim. Semua yahudi bertaliankan darah dari susurgalur 
Nabi Ishak. Dan dari pertalian darah dari Nabi Ishak,
maka susurgalur darahnya menjalar sampai berakhir ke Nabi Isa,
sehinggalah Nabi Isa diangkat ke langit atas asbab keselamatan baginda,
dan atas asbab peranan Nabi Isa di masa hadapan.
Untuk pengetahuan anda,
Nabi Ishak dilahirkan selepas abangnya Nabi Ismail dilahirkan dahulu melalui isteri
kedua Nabi Ibrahim iaitu Hajar, seorang puteri raja dari tamadun Mesir yang sezaman
dengan era Raja Namrud ketika Nabi Ibrahim hidup.
Dan dari pertalian darah dari Nabi Ismail,
maka susurgalur darahnya menjalar sampai berakhir ke Nabi Muhammad.
Kebanyakan yahudi amat derhaka pada semua nabi yang pernah diturunkan pada mereka
termasuklah Nabi Isa. Akibat dari penderhakaan mereka itu, Allah telah memerintahkan
Yahudi untuk keluar dari tanah suci Baitul Muqaddis dan Allah hanya menyediakan
pengampunan terakhir untuk bangsa Yahudi hanya apabila turunnya seorang Nabi yang
Ummi (seorang Nabi yang tak pandai membaca & menulis) di akhir zaman.
Sekiranya anda belajar sejarah, anda akan dapati Rabbi Yahudi (ulamak Yahudi)
adalah antara manusia yang amat kenal dengan ciri-ciri kenabian termasuklah insan yang
bernama nabi Muhammad.

Yahudi hanya akan diberikan keampunan Allah hanya apabila bangsa Yahudi beriman,
taat, percaya, dan hormati Nabi yang penutup ini, maka di ketika itulah bangsa Yahudi
yang keturunannya menderhaka pada Allah akan diampunkan.
Semasa era kehidupan Nabi Muhammad, telah terjadi peristiwa & saat-saat genting
dengan hampir terjadinya pengampunan oleh Allah terhadap bangsa Yahudi.
Kisah genting ini terjadi di mana telah tiba saatnya Nabi Muhammad dan para sahabat
tiba di Madinah buat pertama kali pada tahun 1 Hijrah,
maka pada tahun itulah pintu keampunan yang ditunggu-tunggu oleh Yahudi telah
terbuka luas untuk seluruh umat Yahudi membuat proses keampunan & taubat.
Semua Rabbi Yahudi (ulamak Yahudi) di Madinah ketika itu telah mendapat berita
tergempar ini lebih-lebih lagi mereka mendapat tahu telah hadir seorang Nabi yang 
ummi di negeri Madinah itu.



Pintu keampunan yang Allah bukakan ini adalah pintu taubat yang paling penghabisan
dibuka untuk bangsa Yahudi ketika itu & ianya hanya bertahan selama 17 bulan sahaja
selepas ketibaan Nabi Muhammad di situ.
Malang buat Yahudi kerana sebilangan besar Yahudi pada zaman itu mengulangi tabiat
lama moyang mereka dengan sekali lagi menderhaka pada Nabi Muhammad.
Apa yang Allah harapkan pada bangsa Yahudi untuk bersegera dalam bertaubat dan
mohon keampunan selama pintu keampunan ini dibuka luas untuk mereka akhirnya
ditutup Allah buat selama-lamanya memandangkan sudah jelas & terang lagi nyata,
sebilangan Rabbi Yahudi (ulamak Yahudi) ketika itu menolak kenabian Muhammad
sebagai Rasul terakhir, malahan mengejek-ejek Nabi Muhammad pula.
Sehinggakan ke tahap orang-orang Yahudi ini berpendapat bahawa Muhammad itu
hanyalah nabi & rasul untuk bangsa Arab, bukan nabi & rasul untuk bangsa Yahudi.
Bukan itu sahaja, rupa-rupanya pintu taubat ditutup untuk bangsa Yahudi adalah akibat
sikap mereka yang telah menafikan kitab suci Al-Quran dan bertekad pula untuk
menghancurkan Islam. Hasil peristiwa genting & maha dahsyat yang dilakukan oleh 
orang-orang Yahudi di Madinah inilah, maka selepas peluang selama 17 bulan pintu pengampunan yang Allah bukakan untuk Yahudi bertaubat & mohon keampunan,
maka Allah menutup pintu ini & dengan serta merta Allah memerintahkan Nabi
Muhammad & seluruh umatnya ketika itu menukar kiblat dari arah Baitul Muqaddis
menjadi ke arah Kaabah di Mekah, dan kedudukan kiblat itu kekal sehingga ke hari ini.

#3 perjalanan sejarah yang perlu anda tahu:
Apakah yang sudah berlaku selepas kemangkatan baginda Nabi Muhammad ?
Apakah yang sedang berlaku selepas kemangkatan baginda Nabi Muhammad ?
Apakah yang belum berlaku selepas kemangkatan baginda Nabi Muhammad ?

Dengan mengetahui ketiga-tiga ciri di atas inilah,
barulah anda pasti mengerti bahawasanya kajian ini telah sungguh “Benar", 
(terpulang pada anda menilainya)
dan kes ini akan dengan sendirinya menyebabkan anda faham,
betapa ramainya manusia di luar sana termasuklah umat Islam sendiri masih kekal dengan fantasinya, bahawasanya tanda-tanda akhir zaman hanya akan muncul apabila pemimpin akhir zaman muncul, inilah yang cuba disampaikan di lapangan internet,
namun masih lagi ramai yang terpinga-pinga walaupun tidak menganggap kajian ini palsu.

Baiklah,
setelah anda bersedia untuk mengenali ketiga-tiga ciri ini,
kita kena kenal pasti bilakah perjalanan sejarah ini akan berakhir,
sedangkan diri kita adalah sejarah yang sedang dibentuk oleh ruang masa yg sedang berjalan. Bagi pendapat saya, berakhirnya sejarah dunia adalah pada saat bangsa Yahudi berjaya dibawa masuk ke tanah suci. bangsa Yahudi berjaya mendapat kembali tanah larangan mereka di Baitul Muqaddis dengan bantuan kumpulan lain,
hari ini anda diberitahu oleh media-media massa dengan nama negara = Israel.
Ini telah dihuraikan dengan terang & jelas oleh 1 wahyu dalam Al-Quran pada surah 
Al-Anbiyaa’ pada ayat 95 & 96 yang bermaksud:

[ayat 95] Dan mustahil kepada penduduk (Yahudi) sebuah negeri (Baitul Muqaddis) 
yang Kami binasakan, bahawa mereka (Yahudi) tidak akan kembali (ke Baitul Muqaddis),
[ayat 96] Sehingga apabila terbuka tembok (besi keluli) yang menyekat Yakjuj & Makjuj (iaitu Yahudi Timur Eropah), serta mereka (Yakjuj & Makjuj) meluru turun dari tiap-tiap tempat yang tinggi. (dengan segala teknologi perang)

Kenapa kisah Yakjuj & Makjuj perlu diberitahu kepada kita melalui rekod dalam kitab
Al-Quran ini adalah kerana ia telah disebabkan oleh beberapa pertanyaan oleh pendita2
Yahudi yang mengirimkan soalan kepada Nabi Muhammad untuk dijawab.
Kerana bagi pendapat yahudi, dengan soalan sebegini yang mereka kemukakan maka
yang boleh menjawapnya hanyalah manusia lelaki yang bertaraf nabi & rasul sahaja.
Maka turunlah Surah Al-Kahfi dengan 1 cerita panjang yang sebahagian dari pendita
Yahudi itu sendiri pun belum pernah mendengarnya.

** to be continued di part 2 yea InsyaAllah.. **

wassalam :)

Aug 19, 2013

Movie Facts Digestion - The Famous Haunted Dolls


Salam & Olla lovelies!
Today I would like to share some interesting facts behind some horror movies, 
especially the latest hit entitled 'The Conjuring' :)
Well, if u're a horror movies fans, u might be familiar
with these two hits : Annabelle (The Conjuring), and Chucky (Child's Play).
Okay let's start with the Annabelle first shall we? :)

ANNABELLE

This doll made her 'film appearance' and been named Annabelle, while her
real name is called 'the Raggedy Ann doll'. If  u have watched The Conjuring,
then I believed u knew the Annabelle story, right?
But here's the original doll - the Raggedy Ann doll's story.

Raggedy Ann is a fictional character created by American writer Johnny Gruelle 
(1880–1938) in a series of books he wrote and illustrated for young children. 
Raggedy Ann is a rag doll with red yarn for hair and has a triangle nose. 
The character was created in 1915 as a doll, and was introduced to the public in 
the 1918 book Raggedy Ann Stories. A doll was also marketed along with the book 
to great success. A sequel, Raggedy Andy Stories (1920) introduced the character of her brother, Raggedy Andy, dressed in sailor suit and hat.


Gruelle created Raggedy Ann for his daughter, Marcella, when she brought him 
an old hand-made rag doll and he drew a face on it. From his bookshelf, he pulled a 
book of poems by James Whitcomb Riley, and combined the names of two poems, 
"The Raggedy Man" and "Little Orphant Annie." 
He said, "Why don't we call her Raggedy Ann?"
Marcella died at age 13, shortly after being vaccinated at school for smallpox without 
her parents' consent. Authorities blamed a heart defect, but her parents blamed the vaccination. Gruelle became an opponent of vaccination, and the Raggedy Ann doll 
was used as a symbol by the anti-vaccination movement.

Raggedy Ann dolls were originally handmade. Later, PF Volland, a Gruelle book publisher, made the dolls. In 1935 Volland ceased operation and Ann and Andy were made under Gruelle's permission by Exposition Dolls, and without permission (during legal limbo) 
by MollyE's Dolls, resulting in Gruelle v (Mollye) Goldman.
It appears that many books were released and credited to Johnny Gruelle after his death, regardless of who actually wrote and illustrated them. 
Noted artist Ethel Hays illustrated most of the stories that were published 
beginning in 1944 by the Saalfield Publishing Company.

Gruelle's home town, Arcola, Illinois, is the former home of the annual Raggedy Ann & Andy Festival and the Raggedy Ann and Andy Museum. 
The museum was closed and the festival discontinued in 2009. Some of the museum's contents were donated to the Strong National Museum of Play; other parts of the collection are still in Arcola at Rockome Gardens theme park.
On March 27, 2002, Raggedy Ann was inducted into the National Toy Hall of Fame.
In October 1986, Raggedy Ann, The Musical Adventure, starring Ivy Austin, opened on Broadway at The Nederlander Theater.

Raggedy Ann was parodyed on the stop-motion, comedy show Robot Chicken by 
depicting a fictional suicide by steam press.

*Below is the real Annabelle on the left while on the right is the Annabelle 
from The Conjuring appearance. While the next single image is the full pic of 
Annabelle in Lauren and Ed's place.






CHUCKY

Another doll equally as disturbing as Annabelle lives in the Fort East Martello Museum in Key West, Fla. In the Child's Play movie it's named 'Chucky' while the real doll
was 'Robert the Haunted Doll' - which was said to be the inspiration behind Chucky
who tried to kill his owners in attempts of becoming a real child.
Here's the story of Robert the Haunted Doll :


Robert the Haunted Doll used to be owned by Robert Eugene Otto. 
The doll was allegedly a gift to Eugene in 1906 by a Bahamian servant who was skilled in black magic and voodoo and was displeased with the family. Soon afterward, it became clear that there was something eerie about the doll.
Eugene's parents first thought nothing of the doll until they heard their son talking to the 
doll and Robert talking back in a deep and sinister voice. 
Although at first they assumed that Eugene was simply answering himself in a changed voice, they later believed that the doll was actually speaking.

Neighbors claimed to see the doll moving from window to window when the family was out. The Otto family swore that sometimes the doll would emit a terrifying giggle and that they caught glimpses of it running from room to room. In the night Eugene would scream, and when his parents ran to the room, they would find furniture knocked over and Eugene in bed, looking incredibly scared, telling them that "Robert did it!". 
In addition, guests swore that they saw Robert's expression change before their eyes.
Out of options, Eugene's parents locked Robert the doll in the attic.
Eventually, Eugene grew up, married and sold off the estate leaving the doll in the attic. 
A new family moved in with a 10-year-old daughter who found the doll in the attic. 
It was not long before the girl began screaming out in the night, claiming that Robert moved about the room and even attempted to attack her on multiple occasions. More than thirty years later, she still tells interviewers that the doll was alive and wanted to kill her.


Like Annabelle, Robert the Haunted Doll is kept in a glass case. 
Anyone wanting to take a photo of him must ask for permission, if not, 
they said that the person taking the photo would eventually be cursed.
Erk. Okayy well, enjoy some more pic of them below and have a great day!

:)

   


** Raggedy Ann seemed more cuter and innocent right? Well, 
wondering if the Rory's music box in The Conjuring is real. Been searching
for the real one but still couldn't find any news bout it. For me, the music
box is crazyyyyy too! hehe. James Wan, is there any real story / pic of it? :D

Aug 18, 2013

Segmen 12 Jam Follow & Blogwalking #4 Mialiana.com


Segmen ini dibuat bagi memudahkan Mia Liana untuk follow dan blogwalking semua blog peserta segmen ini. Secara tidak langsung ianya memberi ruang dan peluang kepada blogger lain untuk turut follow, blogwalking dan berkenalan antara satu sama lain dengan lebih mesra.

Segmen ini hanya untuk hari ini sahaja, Ahad 18 Ogos 2013 bermula dari jam 11.00 pagi sehingga 11.00 malamMia Liana berharap agar segmen ini mendapat sambutan dan semua blogger dijemput join.

Hanya 4 langkah mudah diperlukan :
  1. Follow blog Mialiana.com, Add To Circle Google+ Mia Liana dan Like Fanpage Mialiana.com
  2. Buat entri bertajuk Segmen 12 Jam Follow & Blogwalking #4 Mialiana.com
  3. Copy coding yang telah disediakan dan paste kan ke dalam ruangan HTML dan Publish entri.
  4. Tinggalkan URL entri anda ke dalam ruangan komen entri INI.
Pemilihan pemenang :
  1. 10 blog akan dipilih melalui random.org
  2. Pemenang dikehendaki memberikan satu URL entri terbaik dari blog mereka untuk di review di Mialiana.com
  3. URL entri terbaik hendaklah ditinggalkan di ruangan komen entri pengumuman pemenang nanti.
tunggu apa lagi... sila klik banner di atas untuk join....

Are We Prepared Yet?


Salam and hello lovelies.
I know, it's been a while since I didn't update any in here.
It's not that I didn't have anything to share, 
but it's just due to the lack of proper time to update
since yeah, it's Eid and everything, so, u know.
Drafting and scheduling? hehe my bad I didn't prepared earlier.

Okay, nuff intro babbling.
Actually, I feel like wanna share something that I've felt.
Something that I saw and followed. I mean the news.
Well guess everyone knows, it's about the Egypt.
Yes everyone knows.
but does everyone cares?
Does everyone truly see it and feel it?
Nowadays, I often felt like some kind of guilt
whenever that I'm happy.
cause our brothers and sisters all over the world 
(Egypt, Syria, Gaza etc)
been slaughtered, been indiscriminately and ruthlessly killed.
Yet I couldn't do anything except for the least thing to do,
which to pray for them and try to draw awareness about them.

It's such a big disappointment and idk what to say, 
when some people manipulated the things that happened. 
They easily talked nonsense and bring other people's effort who cared
down, like they didn't even see what is going on out there.
Can u imagine that there are some people saying that doing the prayer etc 
that shows how we against the ruthless killing etc are wrong?
All the mujaheedin that fight back and bravely looking
forward for the precious Jihad are the terrorist?
Allahu.. and yes most of them were Muslims too!
Allahhu..

What is the real meaning of this so called 'peace' when truth is
we're totally corrupted to the max?
Yes, they (Mr.One Eye's army) were succeed.
But no worries, believe in the words of Allah.
Islam will rise again. 
No matter how was their 'preparation',
Islam will rise and lead in the end of the day.
But meanwhile, are we prepared yet?

Reflect, reflect and reflect.
Be prepared, together we tried our best.
The day will come.
Be prepared.
InsyaAllah, aamiinn.

** here's our least weapon, but also the stronger as well.
     Meet Qunut Nazilah. Besides our prayer, this one is the best too
     and the least that we could do too in order to help.
     recite this every night and day. insyaAllah.