Simply........Roach??


Salam and hello guys :)

Don't worry finally it's an entry for a facts now. hehe.

okayy lately sy dh beberape kali terjumpe / terbace
post2 yg mengatakan bhw adlh bahaye if kite bunuh lipas.
Especially bile bunuh smpai terpenyek, terburai isi perot bgai *sorry*
Okay post tersebut lebih kurg cmni :
BAHAYA MEMBUNUH LIPAS

Bila anda melihat binatang lipas di rumah, jangan anda memukulnya sampai mati kera isi perut lipas sangat bahaya.

Dalam perut Lipas terdapat cacing halus/lembut yg akan hidup meskipun diluar dari tubuh lipas. Bila cacing ini sudah berada di luar dari tubuh lipas (perut) dia akan bergerak untuk mencari tempat baru.
 
Cacing ini bentuknya sangat pendek, halus dan lembut akan terlihat pada mata kasar bila jarak pandang sekitar 10-20cm.

Cara nak tengok lipas ni, letak isi perut lipas di atas kertas hitam atau cermin.. Nanti cacing perut lipas akan bergerak2.

Sangat berbahaya apabila cacing ini sampai menyentuh kulit tubuh kita (terutama kaki) karena dapat masuk melalui pori-pori kulit atau bila ada luka terbuka pada kulit luar.

Take note. Actually it's a false one. Sy sendiri dig in, beriye research mane sumbernye if ade,
anything yg berkaitan sbb yelah, depa simply sebar without bgtau ape resource nye, so mcm
'betul ke ni'? kn? sbb okalh, sy xsuke lipas, and if ade kt rumah, of course kite buno kn?
and bile terbace bnde2 cmnh, of course sy nk tau btol2
ye ke tak fact nh? so mestila nk tgk and tau btol2 kn sahih ke tak.
so sy pon tnyla encik Google, etc, cube crik ade x berite o anything psl ape yg depa ckp / dok share tu.
Carik pny carik, Allahu, xde jumpe 1 pun mcm ape yg dickpkn / dikhabarkn tu
melainkn copypaste dr ayat2 yg same sebijik sebentuk tu kt tmpt2 lain.
BUT
at last, alhamdulillah, sy jumpe jugk! yayyyyy hehe.
sebenarnye xdela mcm yg dikatekn tu..
Sy jumpe 1 kenyataan dr seorang Doktor dr Indonesia ni menjawab persoalan tersebut
bahawa xde jumpe mane2 sumber pun yg mengatekan sedemikian.
bukan dgn care yg sedemikianla maknenye..
kalau untuk masuk ke ape tu pon,
lipas ni kn mmg kotor, so if melalui makanan or septic tank then bolehlah cacing tersebut masuk ke dlm bdn kite..haa meh bace sini untuk lebih pemahaman :  bacelaa info ni ye
so, fuhhh, lege jugklaa kn. heheee.
bny jugklaa fact2 bout lipas yg xpsl2 sy tau harini.
walaupun sepanjang mase pencarian tersebut mmg sgt dipenuhi dgn ke euwwwww an
dan kegelian yg terlampau, tp sy gagahi jugk unt mendptkn facts.
and thank god dptlaa ilmu bru kn. nk tau several facts bout binatang yg menggelikn
most all kaum hawa ni tak? ni dia sy kongsi sket ye :)

1. Lipas boleh hidup selama seminggu tanpa kepala sbb depa bernafas melalui
    lubang2 pada abdomennye.

2. Lipas boleh tahan nafasnye selame 40minit dan boleh menang lawan sape paling
    lame berendam thn nfs dlm air sbb depa boleh thn underwater selame 30minit.

3. Lipas boleh berjln sepantas 3batu/jam. So dlm sekejapan je satu rumah boleh
    dipenuhi dgn bakteria. Earrggghh.

4. Baby lipas yg bru berusia sehari tu pon boleh jln sepantas mak bapak depa. FYI depa si baby
    nh hnylah sebesar seketul debu.

5. Lipas jenis 'American Cockroach' sgt mudh tertarik pada minuman beralkohol, terutama
    beer. Depa slalunye tertarik pade alkohol yg dicampur dgn hop dan gula. *amboiii alcoholic ye depa nh!*

6. Terdapat lebih 4000 species lipas di seluruh dunia.

7. Disebabkan depa berdarah sejuk, depa boleh survive selama sebulan tanpa makanan,
    tapi hny boleh thn seminggu je tnpa air.

8. Lipas yg plg besar di dunia adlh berukuran 6 inci pnjg dgn sayap berukuran 1 kaki.
    (ade kat Afrika Selatan) *ohh mmg tak laa nk p situ weyy*

9. Lipas dipercayai telah wujud sejak 280 juta tahun dahulu.

10. Sebenarnya tak semua lipas yg suke gelap. Ade yg tertarik pada cahaye. Walaubagaimanapun
      biasenye depa akn bla / lari if cahaye straight ke arh depa.

++ care lain unt buno lipas selain gune encik Ridsect / Baygon :

1. Campokan syampoo / sabon mandi dgn air, goncang,, & spray tros kt depa.

2. Gune yg ade bau2an unt elak depa dtg spt lilin serai, pati citronella, or daun pandan.


Ok tu some fun facts bout depa. Gmbr depa? Mmg TAK la nk letak kn.
Ehem xsangke btol aku boleh buat entry psl depa nh.

Hehe. oklah. Moge bermanfaat semua :)


1 bubblynotes :):

  1. serius tu tipu? laa aku mati2 fikerkan info tu betol .. rupa2 nya hanya kabar angin. ntah sapa la yg memandai nak cipta info palsu tu kan? thanks for info ya >.<

    http://bloggadisbrutal.blogspot.com/2013/05/8-photo-shoot-bajet-hensem-abang-aku.html

    ReplyDelete

Got something in your mind?
Shout here! :)

QeelaAini:RandomRainbow. Powered by Blogger.

Meet The Author

My photo

Qeela Aini | Makeup Lover, Food hunter, gadget freak & movie nuts. | Supermom that's into photography & travel as well :)

Follow by Email

Mention for a Follow back :)

They Are The Best!

Google+ Sweetie :)

Total Pageviews

Click Click :)

Choose Your Own Language :)

My Group

My Group
Heart Chat Bubble

My Page Rank

instagram, anyone? :)

Instagram

Live.Life.

Live.Life.

SushiVids!